2023-02-11
原本對別天神既觀感都幾好,湯底ok,麵正常,又唔會話太細碗。加上係商場行完街,想食一碗拉麵既時候係一個好選擇。今日6點幾入到別天神,嗌左一個套餐同一碗麵,開頭食都覺得侍應態度OK。我見到枱面既芽菜冇曬,念住叫侍應refill,點知聽到就話差唔多沽清晒,咁佢哋都有去隔籬枱拎俾我哋,雖然都係得返小小。去到最後,咁見到佢menus 有pancake,心血來潮想一試,但手機冇得落單,咁就問下侍應啦,咁有個男士應就話今日嘅pancake賣晒啦,咁都諗住算啦,冇晒都冇辦法。點知隔籬枱有一個女人新入嚟,又係睇緊啲pancake,佢都係見到menus 冇,就問個男侍應,點知個男侍應就話「咁啱仲有一個」,我個下都呆左,心念你頭先又話冇既,呢家同第二個講話仲有最後一個。我見到其他侍應望住我都有小小尷尬,就知咩料。後尾念念下,諗極都唔明,條氣唔順,決定上黎訴苦。