都記得係幾年之前,我同我女朋友第一次約會就喺呢間餐廳。都4年幾前啦,當年我地貪呢度啲枱幾靚,又黑媽媽有情調先入去食。可惜當年啲野食認真一般,我地坐左冇幾耐都走左啦。4年之後,約左朋友星期六出黎食飯。大家都知星期六度度都係人,冇book 位機本上好難食到飯。我同朋友膽粗粗提議不如去金白利行一轉啦果度多食肆,第一張接到既傳單係邊間就去邊間啦。點知一接就接左當年同女朋友去呢間餐廳啦。睇睇個餐牌都同我以前同女朋友食果陣好唔同啦,啲相仲好似幾靚幾好味咁添。今日連埋我同我朋友一共有三個人,順理成章係叫三款野食share。由於本人對是日餐湯冇興趣,所以只將兩款野食升級做餐;我要野飲我朋友要湯。先講講個湯,睇落色水唔錯架。 Waiter話是日餐湯係南瓜忌廉湯,但我朋友話飲落根本冇咩味,似粟米忌廉多過南瓜忌廉湯好多。而且湯入面係冇料的,唔似出面啲餐廳有一粒粒粟米或磨菇,令人聯想到會唔會係開粉。之後上枱的係墨魚汁意粉。咦!點解同個圖完全唔同嘅?黑色一堆野咁,上面得幾條綠菜@@個意粉味道唔錯,幾濃墨魚味,亦都爽口彈牙。但入面啲墨魚有少少咬唔開嘅感覺。個意粉唔夠熱呀,個熱度keep得唔耐。希望餐廳注意返啲菜

都記得係幾年之前,我同我女朋友第一次約會

令人聯想到會唔會係開粉。

之後上枱的係墨魚汁意粉。咦!
點解同個圖完全唔同嘅?黑色一堆野咁,上面得幾條綠菜@@個意粉味道唔錯,幾濃墨魚味,亦都爽口彈牙。但入面啲墨魚有少少咬唔開嘅感覺。個意粉唔夠熱呀,個熱度keep得唔耐。希望餐廳注意返啲菜起左就唔好放太耐先端俾客人啦。

羊肉不嬲都係我鐘意食既野,今次同朋友食飯都唔例外、叫左羊架。好好彩地羊架剛剛好有三條,咁就唔洗煩點同啲朋友分啦。啲配菜好新鮮啲蕃茄仔同椰菜唔會「淋字字」。通常一般西餐廳都係會問要燒汁定要黑椒,呢間雖然唔係正式西餐廳,但都係問要燒汁定要黑椒汁,我地簡左燒汁。個羊我地簡左7成熟,咬落有肉汁同唔韌而且冇咩「羊so味」,但三舊入面有一舊有筋
;(我咁arm食正果舊><。

最後介紹嘅菜式係個pizza,真係好有自家製感覺。但係我feel唔到入面有菠蘿,其他方面、例如啲味道、配料等都冇咩特別,所以就唔特別講。(賣呢個價錢唔太值;<)

不過我反而幾欣賞杯野飲;>叫做Oreo可可米咖啡。啲oreo粉同可可米個味好夾得黎,令到原本苦澀既咖啡有朱古力香同甜,唔洗落糖都好好味架啦
南瓜忌廉湯
紐西蘭羊仔架