2008-02-19 7 views
二月十四日晚,周圍諗得到OK的食店都排了長籠,逛逛就見到呢間日本料理,見到門面都OK,幾寛敞,用手機上網看看食評都OK,便在此飛等位吧,我們站在門口一會兒才有人好匆忙的出來俾飛,跟著我們便等了大半個鐘,心諗如果間日本料理OK,等也是值得的. 到入坐後(大約晚上9:00),只見到為數四至五位侍應交叉的在你面前走來走去,黑口黑面,就連叫佢地斟茶都唔好意思, 心諗這間日本料理是否真的很忙,就如樓上的網友所言人手不足呢,但細心看,亦不是如此,再加上當我們入坐時,經已差不多是最後兩三班客,裡面的人都陸續離開,我們叫了一磅三文魚,鍋燒烏冬,鰻魚炒飯,及蟹子沙律,等了半小時,第一碟才上,接著的亦需平均相隔十分鐘才到,只覺份量很少,就連一磅三文魚也是, 雖仍覺鮮味,但份量不如吉之島四五十元一pack那麼多.鍋燒烏冬的料更是少得可憐,很快差不多十點了,個侍應過來同我地講last call,我就話仲爭個沙律, 佢話會跟, 但係又不了了之,我終於忍唔住再問佢,到頭來的答覆話賣晒, 唉... 一味菜冇又唔出聲, 我見隔離有人催問豉油都問到扯火, 我地呢餐到喉唔到肺,最後連埋單都等我十五分鐘, 你話佢地走來走去
到入坐後(大約晚上9:00),只見到為數四至五位侍應交叉的在你面前走來走去,黑口黑面,就連叫佢地斟茶都唔好意思, 心諗這間日本料理是否真的很忙,就如樓上的網友所言人手不足呢,但細心看,亦不是如此,再加上當我們入坐時,經已差不多是最後兩三班客,裡面的人都陸續離開,我們叫了一磅三文魚,鍋燒烏冬,鰻魚炒飯,及蟹子沙律,等了半小時,第一碟才上,接著的亦需平均相隔十分鐘才到,只覺份量很少,就連一磅三文魚也是, 雖仍覺鮮味,但份量不如吉之島四五十元一pack那麼多.鍋燒烏冬的料更是少得可憐,很快差不多十點了,個侍應過來同我地講last call,我就話仲爭個沙律, 佢話會跟, 但係又不了了之,我終於忍唔住再問佢,到頭來的答覆話賣晒, 唉... 一味菜冇又唔出聲, 我見隔離有人催問豉油都問到扯火, 我地呢餐到喉唔到肺,最後連埋單都等我十五分鐘, 你話佢地走來走去係咪真係有效率做野呢? 我可以話我觀察過佢地唔係囉, 而係個個好似年尾俾老闆刻薄過咁,一路做一路發緊脾氣,周不時大大聲放低一d野係面, 有d野明明可以行一轉做晒佢地就要行幾轉,同埋見到佢地互相無溝通同默契,一碟由廚房放到bar上, 再由待應送俾客, 我留意到前前後後需要至少10至15分鐘. 咁既服務, 咁既質素, 咁既價錢, 一d都唔值, 唔會有下次!