同好朋友慶祝生日,好友講明要食小籠包,立即諗起之前食過幾次嘅「樂天皇朝」,除咗小籠包有質素,而且枱與枱之間分隔較遠,坐得舒服,方便暢所欲言。我哋叫咗:原味小籠包、上海烤麩、蟹粉餡餅、肉碎干煸四季豆、上海炒年糕 原味小籠包:我輕輕點了醋,令小籠包嘅湯更鮮,食咗三個都唔覺得膩,唔錯上海烤麩:份量剛好,味道同其他上海菜館差唔多蟹粉餡餅:饀餅內有蟹油,饀餅煎得外皮少少脆,內裡係軟軟,口感特別,幾香肉碎干煸四季豆:炒得好香,調味唔會過咸,好食上海炒年糕:份量頗多,調味咸中帶點甜,年糕口感煙韌,但都易咬開,我幾欣賞呢碟炒年糕題外話,當我哋入座之後,好友用熱茶清洗碗碟嘅時候,佢唔小心倒瀉咗杯茶,店員立刻幫忙清理,並樂意主動安排我哋調去其他枱,好細心嘅服務

上海烤麩:份量剛好,味道同其他上海菜館差唔多

肉碎干煸四季豆:炒得好香,調味唔會過咸,好食