2015-12-06
今晚同男朋友散步經過天后,見到呢間叫天后甜品的店舖,正想食甜品,就行埋去睇一睇。職員在門口好親切咁叫我地入去試下,我地諗住是但食一間都OK,最多都係普普通通,唔會至於唔好食,所以就試下入到去,D位都幾逼,坐低左郁少少都會唔小心撞到後面果個人我同我男朋友都算瘦同斯文,平時都坐得好定,但食野中途我同我男朋友都唔小心碰到一下各自後面的人坐低無幾耐,五分鐘內啦,我地仲揀緊食咩好,職員已經問左兩次我地揀好未又唔係埋來介紹自己店舖的甜品,佢係催你嗌野食咁睇下個餐牌,見到款式有好多,榴槤、心太軟、雪花冰、中式甜品、椰果冰等,乜都有。心諗咁勁?好似外面間間甜品的招牌甜品佢地都做到咁睇多兩睇,有埋串燒、小食同壽司TIM,真係樣樣齊,但價錢真係偏貴,不過如果大份或者好食都無所謂,咁就叫左一個龍眼椰果冰同榴槤飄香試試啦!首先係榴槤飄香,一見到份野,已經唔多對路,同平時其他店舖相比,個色怪怪地份量少,榴槤更少,賣相差唔緊要啦,可能都好好食,但一試就發現中伏榴槤唔香,而且無好食的榴槤的質感,超軟,完全無口感個汁食完令人覺得喉嚨唔舒服,好似加左好多糖水咁,完全唔香同深井發X完全無得比,無論份量、賣相、味道都差好多
入到去,D位都幾逼,坐低左郁少少都會唔小心撞到後面果個人
又唔係埋來介紹自己店舖的甜品,佢係催你嗌野食咁
心諗咁勁?好似外面間間甜品的招牌甜品佢地都做到咁
榴槤唔香,而且無好食的榴槤的質感,超軟,完全無口感
個汁食完令人覺得喉嚨唔舒服,好似加左好多糖水咁,完全唔香
同深井發X完全無得比,無論份量、賣相、味道都差好多,仲要價錢貴過人地
但係望真D,中間係一堆黃色好似思樂冰的物體,完全無龍眼咪之餘仲要得唔好味糖水味,得個甜字,唔係清甜,係D店舖用來沖野飲果種糖漿味,食食下仲要食到好大粒硬冰
椰果同龍眼無乜特別,正常味道
但最後都係半途而廢左,食剩左半碗
嬲嬲地上來寫篇食評希望其他人唔好中伏
先見到OPENRICE大家的評價都唔係太好,早知入去之前睇一睇OPENRICE先啦,都算係一個教訓
食完真係唔係好明點解間店可以咁多人幫襯,又貴又唔好食,可能比門口幾張明星相吸引左入去啦