2016-06-14
本月1號和同事午膳時間來到"一虎"用餐, 估唔到換來一肚氣. 貴店一名女店員待客之道奇差, 希望店主正視問題, 否則貴店關門大吉, 指日可待!事源, 我和兩位同事用餐完畢, 夾好三人的錢準備埋單, 當中當然有碎銀, 但數量唔多, 只有幾個一/二/五元硬幣, 和兩個五毫子. 收銀處也沒有張貼 "拒收毫子" 的相關字句, 所以我們好自然地張成份錢俾收銀個姐姐, 點知呢個姐姐(態度奇差既女店員) 立刻黑面並拋下一句:"我地唔收散紙架喎!"....我地對佢呢個態度已經心裡打個突, ...OK FINE! 唔想多事, 咁咪即刻搵左個一蚊同佢換返兩個五毫子返黎. 之後佢收左, 我地咪走, 呢個時候個女店員冇攔住我地叫我地等佢數清楚先走, 咁我地梗係以為佢OK, 咪走, 好正常, 點知都行走左半條街, 果個姐姐申個頭出來大嗌: "你三個唔好走住! 你地俾少左一蚊喎!".......都痴X線架, 嗌到咁, D 途人唔知以為我地三個食霸王餐呀!我同事即刻火起, 返去同佢理論, 第一, 唔收毫子係要貼出當眼位置, 唔係你話唔收就唔收! 第二, 你做收銀既居然唔係客當面數清銀碼先俾客走, 由客走, 講埋多謝
我同事即刻火起, 返去同佢理論, 第一, 唔收毫子係要貼出當眼位置, 唔係你話唔收就唔收! 第二, 你做收銀既居然唔係客當面數清銀碼先俾客走, 由客走, 講埋多謝, 個客走左半條街, 你先追返出黎, 你個腦係咪有少少DISORDER呢請問? 更何況, 我地夾錢既時候已經數清楚銀碼, 冇可能錯, 錯都只會係姐姐仔數錯!
理論既過程中個姐姐仔繼續態度惡劣, 一幅將我地三個當賊辦既態度! 仲要話埋我地未等佢數清楚就走左去!真係離哂大譜呀! 最後佢唔夠我同事講就一幅臭臉咁話:"唔想同你講", 然後大力盪埋鋪頭度門!
真係咁既態度, 唔該個老闆認真諗諗要唔要繼續留D咁既員工响度趕客囉!