2016-11-06
今日行經新北江買野,順到諗住食吓薯粉,初初落單店員好有禮貌,我叫咗一碗幼薯粉加2個餸,再加一碟小麻辣青瓜。碟青瓜好快到咗,點知食到一半,碗薯粉仲未泥,就係呢個時候,比我見到嗰店員呀姐發現自己比錯我嗰碗薯粉比隔離枱既客人,碗薯粉當時已經放低咗係嗰位人客枱面幾分鐘,仲要嗰位客人已經用筷子撈過碗野,嗰呀姐就咁拎返嗰碗比另一位客人撈過既嗰碗湯薯粉放係我面前。我當時已經明言我唔會食呢碗野。就係呢個時候,呢間野既老闆好惡,一點禮貌都冇同我講,呢碗野係比人用筷子撈過,但冇食過,係你嫁啦…我心諗,咁做生意都得既,雖然果位客人話冇食過,但放咗係人地枱都有幾分鐘時間,加上人地用筷子撈過,我點知係咪真係冇食過。我要求換新既都好正常啦,唔換不得止,仲要咁冇禮貌同我講,係你嫁啦…我相信任何一個人比你見到自己碗野比人撈過,又放咗係人地張枱咁耐,再比返你,你都唔會夠膽食。講真,我都有幫襯開呢間野,其實都知唔應該有過份既要求。但最基本,我黎食野,只係要一碗屬於我叫既薯粉姐,你係我睇唔到既情況下撈咗,我冇野講,但全程比我見到係果店員呀姐自己攪錯咗在先,但果老闆仲要聲大大話返我轉頭。咁既服務態度,真係唔得囉最後,我望住碗
最後,我望住碗比人撈過既湯薯粉,唔知有冇比人食過既呢碗薯粉,都覺得反胃。結果我好嬲咁放低錢走咗,今次當自己唔好彩,就當今日比我睇清楚呢間野既新面目。