2015-11-06
Soho東一帶的餐廳一向走開高級路線,甚少會走到那裡的餐廳食飯不過有朋友話個度有間好正既日式料理餐廳於是走去豪一次餐廳位於西灣河碼頭隔離,對於住港島既我來說,那個海旁是由細睇到大以為一啲都唔特別,但原來咁諗係錯架!因為人多,餐廳安排了一間箱房給我們,箱房可以零距離看到船隻泊岸邊食邊看海其實是令一番風味叫左一個會席料理 (包括前菜,刺身,壽司,卷物,湯及甜品) 前菜:剝皮魚刺身剝皮魚樣子不太討好,不過味道卻是出色第一次聽這個魚名,感覺好特別師傅教落,剝皮魚本身已拌了醬汁,所以不用再額外點任何醬汁都已經好好味若想味道再特出一點,可以連蔥一起吃剝皮魚嫩滑,肥美,真係唔好睇少啲樣衰既魚 刺身:秋刀魚,深海池魚王,北海道帆立貝,大拖羅刺身要由淡至濃咁食,所以要先食白色魚,最後先食大拖羅整體好新鮮,秋刀魚,深海池魚王味道較淡,要先吃而帆立貝好肥美,大拖羅充滿油脂而且好甘香每一款有一種令人回味的感覺 壽司:紅衫魚,鯖魚,馬糞海膽,左口魚邊同樣要由淡味吃到濃味不過最愛是海膽,所以都不理會什麼淡味濃味了直接吃了海膽,真係超新鮮,海膽好creamy,入口即溶份量多得可以填滿左個口,好幸福左口魚邊
不過有朋友話個度有間好正既日式料理餐廳
於是走去豪一次
以為一啲都唔特別,但原來咁諗係錯架!
邊食邊看海其實是令一番風味
叫左一個會席料理 (包括前菜,刺身,壽司,卷物,湯及甜品)
前菜:剝皮魚刺身
第一次聽這個魚名,感覺好特別
若想味道再特出一點,可以連蔥一起吃
剝皮魚嫩滑,肥美,真係唔好睇少啲樣衰既魚
刺身:秋刀魚,深海池魚王,北海道帆立貝,大拖羅
整體好新鮮,秋刀魚,深海池魚王味道較淡,要先吃
而帆立貝好肥美,大拖羅充滿油脂而且好甘香
每一款有一種令人回味的感覺
壽司:紅衫魚,鯖魚,馬糞海膽,左口魚邊
同樣要由淡味吃到濃味 不過最愛是海膽,所以都不理會什麼淡味濃味了
份量多得可以填滿左個口,好幸福
左口魚邊都唔錯
同樣是肥美並充滿油脂,食完是滿足和幸福
卷物:拖羅蓉手卷
紫菜脆脆的,而壽司米加入左赤醋,令飯味更好
湯:剝皮魚湯
湯清清地,味道較淡,應該是為了讓食客去一去剛才食物既飽濟感
甜品:抹茶雪糕
如果雪糕可以大一點就更好
吃完後大家彷彿未夠飽,於是再叫左其他野
特厚饅魚飯
食落肥美新鮮,啖啖肉,而且燒得好好,唔會燒得過硬
再加埋上面既醬汁,可以話係perfect呀!
食完相當滿足,好幸福
蔥花吞拿魚腩飯
飯加入了赤醋和特製的醬汁,味道令人回味