Restaurant: Teppanyaki Kaika
Terms & Details:
2024-05-04 1782 views
今次同屋企人食生日飯揀咗食鐵板燒,呢間位於尖沙咀The One,位置都幾方便,因為我哋有7個人,訂枱時問咗可以安排房間,房入面有大Bar枱,上面有兩塊大鐵板,前面嘅窗仲睇到海景(不過我哋去當日有一半時間都落緊大雨🥹),環境幾舒適!•📸鐵板鮑魚套餐 $598📸鐵板龍蝦二人套餐 $1380>沙律、前菜、刺身三點、大蝦(鮑魚餐)/西澳龍蝦(二人餐)、南非鮑魚、美國牛柳、炒飯(和牛/櫻花蝦)、味噌湯、漬物、甜品、咖啡/茶<呢兩個餐嘅都有南非鮑魚,而最大分別就係龍蝦二人餐有一隻西澳龍蝦🦞,而鮑魚餐就係大蝦🦐,無龍蝦~因為有屋企人唔食刺身,所以我哋問咗師傅/侍應有咩可以轉,最後佢哋offer咗鐵板原隻帆立貝,煎香咗嘅帆立貝都好鮮甜,入面仲有少許半生質地,口感嫩滑!當日嘅龍蝦同鮑魚都好新鮮🥰 師傅話所有海鮮都係新鮮劏嘅,口感同味道都會好啲~ 龍蝦係每人有半隻,超級鮮甜🤩 配上用龍蝦膏調製嘅醬汁,超級惹味🤤 而且龍蝦肉都好大件!鮑魚就配咗紫菜蠔汁,連個肝都有處理好,煎香一齊食~我哋都係第一次食埋,味道都唔腥喎!美國牛柳就配咗黑松露醬汁同蒜片,都係好大路嘅做法~但煎得好香,加埋黑松露醬味

📸鐵板鮑魚套餐 $598
📸鐵板龍蝦二人套餐 $1380

美國牛柳就配咗黑松露醬汁同蒜片,都係好大路嘅做法~但煎得好香,加埋黑松露醬味道同香味都有昇華,牛味唔算濃,但肉質不錯,就算偏熟少少都依然軟嫩,唔會好難咬~
炒飯可以配和牛或櫻花蝦,但小朋友先做選擇,兩樣都要晒🤣 炒飯都炒得唔錯,粒粒分明,和牛炒飯加埋櫻花蝦嘅鹹香,雖然最後都飽飽地,但都全部食晒!

甜品有凍同熱嘅款式,當日就有焙茶奶凍同埋熱嘅南瓜紅豆湯。焙茶味同奶凍有啲分離,奶凍味道稍甜,如果焙茶味濃啲就好啦~
沙律、麵豉沙同漬物就普通~
整體成個餐都夠飽同幾滿足!
🌟推薦度:9/10