呢期差不多朝朝都喺返工前,行上半山扶手自動電梯拍卡慳2蚊,晨咁早做晨運,只係為左慳2蚊不過香港人就係咁,慳得一蚊得一蚊拍完卡,沿扶手電梯行到落黎,最後會連接到中環街市中環街市翻新後,相信仍然係唔少上班一族必定經過嘅地方。晨咁早,大家都匆匆忙忙趕住返工,點知中環街市內,就有間店舖已經開門營業,原來係1966烘焙聯盟。(其實佢係超群餅店旗下一條新嘅副線品牌)見佢棟左個牌大大隻字寫住超值早餐,有4款包選擇,仲要跟埋熱奶茶或熱咖啡,$16真係幾抵wo出面某D麵包店都唔止呢個價啦一於買個菠蘿包+熱奶茶返公司試試先紙袋冇乜特別花巧野,大大張貼紙貼上印上店舖名稱,相當簡潔攞出食物,有個大透明膠袋包住嘅菠蘿包,十分衛生同埋一杯同出面咖啡店細杯裝一樣size嘅熱奶茶嘩!真係要攞個包出黎影一影相,個size大到咁,仲大過我塊面 (唔好以為我zoom近左黎影,睇番上面幅相片都見真係好大個)味道點呢?唔係新鮮出爐當然冇咁熱冇咁好食不過都唔差,咬落都算鬆軟嘅杯奶茶,就真係不值一提了,唔知係奶味太重定點,唔太好飲,完全唔係我杯茶不過又咁睇,$16有大大個麵包跟杯熱飲,你仲想有咩要求呢?要求就自然會降低。
不過香港人就係咁,慳得一蚊得一蚊
拍完卡,沿扶手電梯行到落黎,最後會連接到中環街市

出面某D麵包店都唔止呢個價啦

一於買個菠蘿包+熱奶茶返公司試試先

紙袋冇乜特別花巧野,大大張貼紙貼上印上店舖名稱,相當簡潔

攞出食物,有個大透明膠袋包住嘅菠蘿包,十分衛生
同埋一杯同出面咖啡店細杯裝一樣size嘅熱奶茶

味道點呢?唔係新鮮出爐當然冇咁熱冇咁好食
不過都唔差,咬落都算鬆軟嘅

2022-01-05
Waiting Time
3 Minutes (TakeAway)
$16 (Breakfast)