2018-07-26
想去食呢間餐廳好耐了,有名既老牌法國扒房在港開設的分店,一直未有機會去朝聖,今日終於一嘗所願餐廳5位以上先可以訂位,我同朋友兩位,所以我6:45左右去到諗住早啲攞位,但原來要齊人方可入座... 朋友7:15才到,餐廳已經滿座,星期四閒日夜晚都滿座,果然有料...等咗一陣有位,第一感覺係餐廳音樂超嘈,兩個人傾計都要大大聲講野,服務員講既野一定要行埋啲聽先聽到... 完全無必要咁大音樂聲而餐廳獨孤一味得個牛扒套餐,包沙律、法包同任添薯條已經有太多食評講過,所以講番個扒,我同朋友一個要medium一個要medium rare,但黎到既感覺係兩個扒既熟度係一樣但個扒的確係出色,嫩口又多肉汁,一食就知係上級牛肉之前睇咗啲食評,話個牛扒會用蠟燭熱住,叫大家整熄枝蠟燭,否則食到最後牛扒會太熟、變靭,我都認同,一開始整熄枝蠟燭,食到一半啲牛扒開始凍時叫人幫手點番枝蠟燭再講講個薯條,嘩,好食到呢!近排睇中醫調理,中醫話我太熱氣,唔好再食熱氣野,但呢個薯條,我真係忍唔到口,又脆又香口,好食到暈低最後到甜品,個套餐唔包飲品同甜品,但完美的一餐梗係要用甜品劃上句號,今日無好多人推介既拿破倫,叫咗個朱古力蛋糕同
但個扒的確係出色,嫩口又多肉汁,一食就知係上級牛肉
最後到甜品,個套餐唔包飲品同甜品,但完美的一餐梗係要用甜品劃上句號,今日無好多人推介既拿破倫,叫咗個朱古力蛋糕同raspberry macaroons ,朱古力蛋糕勁rich,係我至愛既邪惡口味,至於個macaroons 就一般
再加兩杯mocktail,埋單$1,174兩位