2022-08-15
訂左一晚住宿套票連晚餐buffet,多年前食過快船廊嘅晚餐buffet,環境舒服食物選擇不算特別多但勝在精緻,每一樣都十分好食。重有我很喜歡嘅生蠔任食❤️❤️❤️因為之前嘅經驗,所以今次我對晚餐buffet 有廷高的期望😀當天供應嘅海鮮有六樣:鮮蝦/青口/龍蝦/鮑魚/翡翠螺/麵包蟹🥺竟然無左我最鍾意嘅生蠔😭😭😭😭😭龍蝦肉質正常,鮑魚無味,青口同翡翠螺正常發揮,麵包蟹我不太喜歡沒有食。見到無生蠔已經有啲唔開心😞😞😞壽司刺身區冷清,連師傅都無,因為刺身唔係即叫即切,全部切好一盤盤放喺度俾大家夾,感覺唔係好新鮮壽司飯太淋,醋味唔夠,同埋感覺壽司已紅放了一段長時間(因為buffet 分兩個時段進入6:30 & 8:30,當天我是8:30進場)白酒煮青口,有碎殼及味道有點腥甜品係當晚最好食嘅東西,特別係文華最出名嘅芝士蛋糕,但係好可惜芝士蛋糕只出左一次,之後就無refill 了😢熱食我無影相,因為真係太失望了,只有大概12款左右嘅熱食,連最基本嘅碳水化合物都只有泰式炒米粉&鰻魚炒飯☹️米粉—— 同粥粉麵檔無太大分別,只係多左少少肉類炒飯—— 鰻魚極少,而且鰻魚味道並不突出,與茶記楊洲炒飯無異結論:短時間
見到無生蠔已經有啲唔開心😞😞😞
白酒煮青口,有碎殼及味道有點腥
米粉—— 同粥粉麵檔無太大分別,只係多左少少肉類
結論:短時間不會再光顧,因為食物質素與價格不成正比