2013-07-22
之前因為停業裝修, 令大家誤會執笠, 事實當然是沒事啦!! 只是擴充營業以及重新裝修而矣!! 不過亦是乘機加價, 由以前30-50元的平均晚餐價, 加至40-60元, 不過當然, 作為忠實擁躉, 多10元而可以更有競爭力, 不用輸給日漸上漲的成本及能與其他附近的同業者競爭(特別是翠河及港麗), 我覺得仍是可以接受的!! 而重開的第1餐, 我選擇了啫啫雞煲餐+忌廉湯+凍檸茶, 啫啫雞煲雖然等左好耐, 但係夠晒鑊氣, 味道不錯, 配件落足, 如洋蔥, 蒜頭, 雞腎......等, 非常之惹味, 唯獨是份量以前少了一點, 不過以一個人的食量來說仍是足夠(我算是大食量的人), 至於忌廉湯方面保持原有水準, 有點CREAMY, 不錯!! 凍檸茶與以往一樣夠晒茶味, 以屋村茶餐廳而言, 算是保存了原有之水準!!至於埋單是49元+4元(?唔記得2定4元)=53元, 比以前貴了不足10元, 以質素而論算是可以接受!! 始終以前一向便宜開, 新金豐算是加價加得遲了!!(我以前在家中叫外賣晚餐連湯連嘢飲, 都只是38元左右, 絕對平通全港九, 因為送埋比你仲要水準唔錯)