2022-06-05
今日又去教育路覓食,去左間唔起眼既海南雞餐廳,估唔到咁高性價比!入左餐廳先知,佢地既雞係每日新鮮由拍檔農場冰鮮運到香港,賣晒就無,唔會隔夜😮😮 所以夜晚想食就要早啲order知道食材咁新鮮,但價錢只係茶記價位,成件事好抵😂🐓無骨海南雞配黃飯($55)海南雞既份量超多!基本上雞肉鋪滿成個飯,而唔係小雞三兩件,仲要佢個飯本身都好多!每件雞都好滑,本身調味夠晒鹹香,而雞肉本身好juice,老土啲講句,真係雞有雞味(我真係食過好多無雞味既雞/得個鹹字既雞🥲)餐廳無配黑䜴油,但本身都夠晒味,其實唔需要甜豉油。反而配左酸汁,個雞好夾個酸汁,味道仲香仲醒胃。仲要明明啲雞肉咁香口,但雞皮與肉之間係無肥膏,好抵讚👍🏻🌶 無骨口水雞配黃飯($58)男朋友叫左辣既口水雞,佢好鐘意個口水醬,話啲生熟蒜好香,唔係淨得個辣味。佢話啲雞都係好嫩滑👍🏻🍚 黃飯黃飯有陣淡淡既香味,亦唔油。🥣 紫菜湯 夏天本身好啱飲紫菜湯,估唔到個例湯都煮得好好,唔係淡某某個種,而係有肉味既紫菜湯。後來問左,原來係用返海南雞既雞骨/雞殼同埋比較鞋口既肉拎去熬湯,所以無落過味精都咁夠鮮味。🐖 香茅豬扒叫左一個豬扒小食,但其實都好大份😂個
知道食材咁新鮮,但價錢只係茶記價位,成件事好抵😂
🐓無骨海南雞配黃飯($55)
仲要明明啲雞肉咁香口,但雞皮與肉之間係無肥膏,好抵讚👍🏻
🌶 無骨口水雞配黃飯($58)
佢話啲雞都係好嫩滑👍🏻
🍚 黃飯
黃飯有陣淡淡既香味,亦唔油。
🥣 紫菜湯
🐖 香茅豬扒
叫左一個豬扒小食,但其實都好大份😂
個豬扒好冧,好入味,亦唔會有好大陣香茅味搶晒啲味。
老闆後來有送包紙巾俾我地,介紹返佢地自己都有個外送平台,亦分享左佢地啲食材來源、處理手法等,例如話佢地用自家農場既雞,會比坊間農場只少養多幾十日,飼料都係粟米飼料,啲雞又大隻啲又無激素等。
我地覺得老闆好有心經營間小店,仲要咁既價錢有咁高食物質素,但可能裝修唔夠對面街啲cafe咁打卡able,佢話都好少後生仔女黎食。我地都希望可以多啲人支持下佢啦,咁有心煮食既小店係值得鼓勵的😆