2009-08-07
都唔知幾多年無食過東寶, 原因係人多難訂位仲有佢地真係幾寸, 近呢年聽番東寶已經無咁難訂位, 原因係已經無咁好食, 又或者係坊間開始有更多好味的小菜館。是夜farewell同事, 搞手就揀左北角的東寶, 為左方便係訂位時已經叫左佢比較出名既小菜和預留甜品, 可惜我都係食唔到藍莓芝士蛋糕。芥辣魷魚 - 有芥辣味係少左咸味, 呢個OK。南乳炸豬手 - 炸起熱辣辣, 味道唔錯, 唔太咸用來跟酒飲好正, 豬手亦都唔肥唔會有油膩感。鴨汁荷葉飯 - 呢個都係OK之作, 係無乜荷葉香, 飯唔腍唔會因為蒸完之後食糊仔既感覺。風沙雞一隻 - 呢個無得揀, 始終香港係用冰鮮雞, 想有雞味真係幾難, 但好在雞肉唔"鞋" (包括雞胸啦) 唔錯, 呢味雞無走樣~。豉椒炒蟶子 - 細蟶子每隻$28, 叫左6隻, 肉唔太多, 鑊氣唔夠都幾重豆豉味, 係少左.....蟶子的海鮮味。蝦醬通菜煲 - 都係OK唔錯, 唔太特別。黃金蝦 - 呢味蝦人多食就叫抵食, 人少食就真係叫貴, 蝦係海中蝦但係要$16一兩, 我地10個人叫一斤, 夠食二百幾蚊, 算唔錯, 但無驚喜。魚湯浸菜心 - 唔知點解我覺得魚湯應該浸娃娃菜或者莧菜
芥辣魷魚 - 有芥辣味係少左咸味, 呢個OK。
蝦醬通菜煲 - 都係OK唔錯, 唔太特別。
魚湯浸菜心 - 唔知點解我覺得魚湯應該浸娃娃菜或者莧菜, 呢樣好似有D格格不入, 但魚湯味道唔錯。
牛仔骨生菜包 - 其實我唔太清楚係唔係呢個名, 不過係唔係呢個名已經唔重要, 因為唔好食, 佢入面加左香茅做香料, 但唔夾牛肉味, 嚴格來講係搶哂成碟菜既味, 而且入面沙葛粒比牛肉更多, 呢個菜失敗。
真係數唔出有幾多N年無去東寶食, 以一間係市政大樓的熟食來講, 佢既收費係貴, 我地亦唔係食左D咩貴價食物, 打電話預留芝士餅時明明話有藍莓, 檸檬, 芒果, 仲話每樣味留1/4比我, 點知出現係只得檸檬和芒果, 係有失望感既, 但芝士餅總好過佢送既另一款湯水薑汁涼粉好食, 我地一嗅完D涼粉, 真係有D覺得似....跌打的薄荷膏味.....呢D全屬個人口感, 但在坐有半數以上都唔想食。