2019-04-22
難道今日放假,決定去Happy hour。Kong其中一個賣點係用中國酒調製既Cocktail,連cocktail名都非常本土,例如Yeung Jee Gum Lo(楊枝甘露)。另外,非本地既職員係我落單嘅時候都講咗幾句中文,非常親切。 KONG既燈光比較幽暗,幾適合晚餐,所以大多數happy hour既朋友會企係門口,感覺幾寫意。牆身用上懷舊經典既磁磚加灰色泥牆,牆上亦掛左一排關於香港既大街小巷既相片。本身淨係飲酒,不過餐牌上既一道菜吸引左我,就係避風塘芝士蟹腸粉,聽個名就知道非常邪惡。芝士醬真係超多,幾乎蓋過整個碗底。腸粉稍有煎過,所以口感都有少少香脆。一啖腸粉能夠同時品嘗鮮甜嘅蟹肉同蟹籽,加上濃郁既芝士醬,夫復何求!正所謂一不離二,而且當時7pm屬於晚飯時間,所以叫多個港式咸檸炸雞,英文簡稱係KFC。不過味道當然比KFC更出色,炸粉簿,感檸味適中,如果想酸啲可以點旁邊嘅咸擰醬。自己第一次食咸檸味既炸雞而且係無骨,所以食得特別開心。既然目的係Happy Hour,一定要叫KONG既Signature cocktail。呢杯Baijiu Negroni係Classic Negroni
既然目的係Happy Hour,一定要叫KONG既Signature cocktail。呢杯Baijiu Negroni係Classic Negroni既改版。以偉大既中國白酒代替Rum,回甘更悠長,另外仍然夾帶藥草香與橙皮的味道。
走既時候KONG已經滿座,有香港人亦有外國人,本土特色的確吸引。