2023-07-02
#搞串個pantry又同大家介紹#長洲 🏝️嘅餐廳呀,大家去到長洲食晚餐🍽️嘅話,都可能會去選擇喺長洲碼頭附近食海鮮🦞。但係我哋今次就去咗一間長洲居民成日幫襯嘅一間日本菜🇯🇵小店。 呢間餐廳唔算大😃,室內嘅座位大概有20幾個,外面大約有8個位,所以晚市時候,都需要等大概半個鐘⏰先會有位。今次我哋就嗌咗野菜蠔鍋($82)🍲追加多一碟肥牛($26)、蟹三次方玉子燒($62)🥚、三文魚小卷($23)!野菜蠔份量都足夠兩個人食,不過就唔會飽肚。入面有五隻急凍蠔🦪、娃娃菜🥬、生菜、京葱、豆腐。湯底係普通味噌湯底,蠔食落口唔會有腥味✌🏻,加埋味噌湯底都尚算可以,而肥牛就同街市買嘅急凍肥牛片冇乜分別😯。不過如果冬天係長洲見到呢一鍋都會幾開心🤩。而蟹三次方玉子燒就係玉子燒上面加咗蟹肉🦀、蟹膏、蟹子。玉子燒略嫌冇乜味道😕,而上面蟹膏蟹肉蟹子幾好味😋,但係就份量比較少,如果成舊一齊食嘅話,玉子燒嘅淡味好快會蓋過曬所有蟹味。最後個三文魚小卷🍣,飯量較多,包得比較鬆散,當係用嚟送個火鍋嘅飯團都OK😋😋