2023-11-07 302 views
地方算幾大,埋邊卡位坐上菜都非常快價格合理公道叉燒拉麵系瘦叉燒,冇咩肥肉麵份量唔算多湯或都濃味叫可樂唔使加錢應該系壽喜燒牛肉鍋會配一小碗飯睇落冇咩湯大火滾左就覆蓋到所有肉肉有豆腐同菜整體份量都偏少味道可以都系份量少少雞翼夠香脆
地方算幾大,埋邊卡位坐
上菜都非常快

雞翼夠香脆
牛肉鍋定食
雞翼烏冬
2023-07-02 308 views
#搞串個pantry又同大家介紹#長洲 🏝️嘅餐廳呀,大家去到長洲食晚餐🍽️嘅話,都可能會去選擇喺長洲碼頭附近食海鮮🦞。但係我哋今次就去咗一間長洲居民成日幫襯嘅一間日本菜🇯🇵小店。 呢間餐廳唔算大😃,室內嘅座位大概有20幾個,外面大約有8個位,所以晚市時候,都需要等大概半個鐘⏰先會有位。今次我哋就嗌咗野菜蠔鍋($82)🍲追加多一碟肥牛($26)、蟹三次方玉子燒($62)🥚、三文魚小卷($23)!野菜蠔份量都足夠兩個人食,不過就唔會飽肚。入面有五隻急凍蠔🦪、娃娃菜🥬、生菜、京葱、豆腐。湯底係普通味噌湯底,蠔食落口唔會有腥味✌🏻,加埋味噌湯底都尚算可以,而肥牛就同街市買嘅急凍肥牛片冇乜分別😯。不過如果冬天係長洲見到呢一鍋都會幾開心🤩。而蟹三次方玉子燒就係玉子燒上面加咗蟹肉🦀、蟹膏、蟹子。玉子燒略嫌冇乜味道😕,而上面蟹膏蟹肉蟹子幾好味😋,但係就份量比較少,如果成舊一齊食嘅話,玉子燒嘅淡味好快會蓋過曬所有蟹味。最後個三文魚小卷🍣,飯量較多,包得比較鬆散,當係用嚟送個火鍋嘅飯團都OK😋😋
#搞串個pantry

2023-03-11
Type of Meal
Dinner
見到室外位有人食緊鍋,個樣好吸引然後就叫咗兩個嚟食~ 呢兩個鍋定食份量好多,蔬菜配料塞到滿滿,肉都有5-6大片。豚肉鍋湯底係雞白湯,泡菜唔太咸/太辣,牛肉鍋配壽喜燒湯,唔係好甜個種味。轉咗一份烏冬只係加六蚊,好大份仲係稻庭烏冬添😋🍽泡菜豚肉鍋定食($69) 轉烏冬(+$6)🍽野菜牛肉鍋定食($69)

🍽泡菜豚肉鍋定食($69) 轉烏冬(+$6)

🍽野菜牛肉鍋定食($69)

2022-12-29 174 views
店舖名字及店舖裝修得充滿東瀛味道,可惜沒有疫苗通行證,未能於店內感受一番,只能買外賣吃,點了一個溫玉牛丼飯,跟一杯熱柚子蜜,足料又好味😋,醬汁味道拿捏得很好,吃到一粒米也沒有剩,飲品也不會過甜。如果取消了疫苗通行證之後一定會到店幫襯。

如果取消了疫苗通行證之後一定會到店幫襯。
去到長洲玩又唔知食咩好🌤 揀咗間比較方便嘅小店🤪店如其名感覺比較家庭式 揀咗套餐可以食到唔同菜式👍🏻 味道以港式日本菜來說水準不錯🫶🏼 豐富飽肚可一選⭐️ 牛油果海鮮沙律 🥗海鮮加上酸酸甜甜嘅醬汁幾開胃🌊 牛油果比較淋 份量多D會更好 🥑⭐️ 五色刺身 🌈份量都幾豐富 刺身都係厚切既 甜蝦油甘魚幾款都夠新鮮無雪味🦐⭐️ 雜錦壽司盛盒 🍱壽司方面飯既比例比較多同埋實🍣 但係魚嘅質素都不錯⭐️ 明太子芝士玉子燒 🍳明太子Mayo既味道太濃加上芝士味道比較港式🧀 食唔到玉子既甜味💛⭐️ 雜錦天婦羅 🍤天婦羅夠香脆但渣漿略嫌少少厚😅⭐️ 蔥油汁炸雞 🍗呢個蔥油味點到即止夠香口🌱 炸雞啱啱好黃金色🧡⭐️ 西京燒比目魚 🐟魚肉有口感😛 炙燒過逼出魚肉油香🔥⭐️ 泡菜豚肉鍋 🍲熱辣辣好有家庭味🌶 但係個人唔鍾意泡菜湯過鹹而泡菜味唔濃🌚多啲泡菜會更好⭐️ 天婦羅蝦卷 🍣飯嘅比例比較濕同埋容易散🥹 整體不過不失⭐️ 巨峰乳酸提子梳打 🍇酸酸甜甜有乳酸味幾易入口🍹配炸物唔錯⭐️
牛油果海鮮沙律

西京燒比目魚
泡菜豚肉鍋
天婦羅蝦卷
巨峰乳酸提子梳打
落樓下搵晚餐食,第一次食呢間餐廳,叫咗一份親子丼同天婦羅丼。親子丼一嚟到,三文魚得嗰五、六塊,每塊都好似薄切肥牛,透到不之了,仲要勁短,而三文魚籽得好少,但相反飯就俾咗超多,不過軟到一pat pat咁。天婦羅丼嚟到,見到冇汁附上就請問上菜嗰位女士有冇天婦羅汁,佢竟然講「淨係你嗌嘅呢個天婦羅丼唔會俾天婦羅汁」,唔太明佢講咩,不過態度麻麻就唔追問佢,但以後唔會喺到食嘢。明明應該都係長洲街坊,每份丼嘅價錢六十幾蚊,唔係話貴,但都唔好拎啲咁嘅食物招呼人呀。
2022-04-20 239 views
復活假期紅日過後嘅第一日4個偽單親👩‍👧👩‍👦👩‍👧👩‍👦家庭諗住帶小朋友入長洲行吓可能真係紅日假期後嘅第一日原來好多舖頭入邊都唔開行吓行吓意外發現呢間日本餐廳開始落起毛毛細雨 又大風男職員好好幫我哋盡快安排好出邊門口嘅位置因為我哋人多仲有BB車我哋分咗兩枱分開坐我就叫咗個叉燒拉麵小朋友就叫咗牛肉烏冬價錢都係由$4x~$5x午餐仲會附送飲品最估唔到嘅係佢貼心到除咗罐裝汽水仲有小朋友最鍾意飲嘅Qoo果汁叉燒拉麵嘅半熟玉子真係煮得啱啱好叉燒亦都好淋牛肉烏冬多牛肉真心誠意推介
復活假期紅日過後嘅第一日
叉燒亦都好淋
牛肉烏冬多牛肉
真心誠意推介
2022-03-24 305 views
呢排疫情困係屋企 個人都屈到悶悶地🤯要出走一趟 呼吸下新鮮空氣☺️☺️去下 香港最熟悉不過的長洲 小旅行 -平時去開長洲都係掃街食魚蛋、糯米糍個啲小食今次試下去餐廳食個飯先😋😋 估唔到有驚喜🥰🥰😋 味道不錯👍🏻-🐟鰻魚炒飯$58分量十足而且炒得熱辣辣 好暖胃 鰻魚好足料 配以雞蛋 用油炒香 上層還鋪滿紫菜 蔥花 🤩🤩炒飯充滿濃濃的蛋香🤤🤤 鰻魚口感實身無刺骨 🤩👏 好食😋 -🐷 咖喱吉列豬扒飯 $46吉列豬扒炸到好脆身可口 咖哩偏甜 日本口味 易入口😋 白飯份量好多 食完超飽肚🤣👍🏻 抵食-🐠 炙燒鮭三文魚箱壓壽司 $36呢個好有驚喜✨值得再食😋👏三文魚比想像中厚身 用火熗輕輕燒過 充滿油香😋😋 上面還鋪了魚子 賣相吸引 🤩🥰 當然三文魚未去到入口即溶 飯身都比較易散開 🙈但呢個價錢真係夠晒親民😋😋 整體味道好食😋 -🍽🍴總結 🍽🍴餐廳價錢親民 而且份量十足 食物質素都唔錯😆😆抵食程度加分🥳🥳👍🏻

呢排疫情困係屋企 個人都屈到悶悶地🤯
要出走一趟 呼吸下新鮮空氣☺️☺️
去下 香港最熟悉不過的長洲 小旅行
平時去開長洲都係掃街食魚蛋、糯米糍個啲小食
今次試下去餐廳食個飯先😋😋

餐廳價錢親民 而且份量十足
食物質素都唔錯😆😆
抵食程度加分🥳🥳👍🏻

2022-02-10
$60 (Lunch)
鰻魚炒飯
2021-03-03 746 views
放假入長洲走一轉~為了滿足大少既要求,未出發已經開始搵有拉麵食既餐廳。日頭放晒電, 晚餐要補充番能量- 叉燒拉麵: 我食左兩啖, 其餘大少食晒, 湯都想飲埋。我自己覺得就係一碗正常拉麵正正常常,湯係好飲既。- 油甘魚刺身: 幾新鮮, 夠甘香, 厚切大大塊- 帶子刺身: 幾新鮮- 海膽軍: 足料海膽, 鮮甜想encore!- 燒冬菇: 正正常常, 無咩特別總結: 上菜速度都幾快, staff都好nice, 環境都好舒服, 唯獨食物無咩驚喜。
放假入長洲走一轉~
為了滿足大少既要求,未出發已經開始搵有拉麵食既餐廳。
日頭放晒電, 晚餐要補充番能量

- 叉燒拉麵: 我食左兩啖, 其餘大少食晒, 湯都想飲埋。
我自己覺得就係一碗正常拉麵
正正常常,湯係好飲既。
- 油甘魚刺身: 幾新鮮, 夠甘香, 厚切大大塊

- 帶子刺身: 幾新鮮
- 海膽軍: 足料海膽, 鮮甜
想encore!
- 燒冬菇: 正正常常, 無咩特別

2020-11-01
$150 (Dinner)
2021-01-17 465 views
Weekday在家zoom,做功課,努力學習,周末就可以出遊啦對上一次遊長洲已經2⃣️年多前了,今次都係來這家解決午餐- 食物合小朋友胃口,環境舒適,限聚下都無問題。牛肉小鍋配白飯 - 豆腐好滑,牛肉也肥瘦適中親子丼 - 夠熱同滑,小朋友好快吃一碗 (三人分)叉燒煮骨湯拉麵 - 一般正常水平玉子 - 微涼,汁液少少酸甜,又係小朋友愛物好開心今次來都可以再吃到,下次來我還是會繼續支持,因為真是價廉物美

牛肉小鍋配白飯 - 豆腐好滑,牛肉也肥瘦適中

親子丼 - 夠熱同滑,小朋友好快吃一碗 (三人分)

叉燒煮骨湯拉麵 - 一般正常水平

玉子 - 微涼,汁液少少酸甜,又係小朋友愛物

2020-12-13 363 views
天氣有啲涼,好想食熱野,行到呢間店面前,見到佢嘅餐牌有鍋物,而且價錢適中,就入咗去試吓。店舖入邊嘅環境都舒適,而且有一啲日式嘅擺設同畫,幾靚。欣賞呢間店上食物嘅速度,唔使等好耐就有得食😋我叫左泡菜豚肉鍋定食,有個迷你爐。豚肉味道坦白講因為冇醃過所以冇乜味,要靠湯底同泡菜,但加起來一齊食就好味好多!湯底幾好飲(我中意飲湯底)🤣!另外仲有一隻蛋,同一碗飯。碗飯都真係用珍珠米嘅,而且俾得好大碗👍🏻價值$68,我覺得唔錯!另外追加咗個明太子芝士玉子燒,捲得幾平均,好味,而且比好多件,食唔哂哈哈。追加價值$42。由於遲咗去食,差不多到餐廳嘅落場時間,雖然我食得慢但係店員都冇趕我走,覺得態度值得加分👏🏼下次有機會想再試吓其他食物。

店舖入邊嘅環境都舒適,而且有一啲日式嘅擺設同畫,幾靚。

欣賞呢間店上食物嘅速度,唔使等好耐就有得食😋

下次有機會想再試吓其他食物。
2020-04-13 677 views
離開長洲前嘅最後一餐 我哋揀咗食日本嘢 黎長洲咁多次都冇試過食壽司 今次一於試吓佢《溫玉牛丼》分量方面好抵食 牛肉超多飯亦都多 但係牛肉汁唔夠 啲牛肉亦都偏鞋 想過下牛丼癮嘅人可以叫 但如果你係認真想食到好食嘅肥牛就一定滿足唔到你《滑蛋豬扒飯》我覺得佢比牛丼好食 但要講佢嘅特別之處都係冇 就同坊間食到嘅一樣 豬扒亦都炸得唔算脆 一般般《叉燒拉麵》如你所見 冇特別 就係一碗我哋平時都會食到嘅叉燒豬骨湯拉麵《明太子芝士玉子燒》呢個幾特別 玉子燒唔會太厚實 做到滑嫰嘅口感 芝士亦唔會放得太多 配埋面頭上面嘅明太子沙律醬 令人一舊食完又想食一舊😋《三文魚腩刺身》識食三文魚一定係食三文魚腩 第二碟嘅明顯比第一碟嘅厚身 但兩碟嘅油脂感都好重 幾好食《炙燒左口魚裙邊壽司X花之戀》呢碟野一擺上台 我哋嘅第一句都係話:哇 啲飯使唔使咁大舊啊😂 唔係我哋誇張 舊飯大到顯得塊左口魚裙邊超細舊 撇開舊飯唔講 塊左口魚裙邊其實唔錯 燒得啱啱好 逼到啲油脂出嚟 最後我哋嗌第二次嘅時候都忍唔住同店員講番其實舊飯可以細少少 費事嘥嘢😹《天婦羅蝦卷》X 《Encore的左口魚》呢個反而值得一讚 大細適中而且天婦羅蝦揸得

《溫玉牛丼》

《滑蛋豬扒飯》

《叉燒拉麵》

如你所見 冇特別 就係一碗我哋平時都會食到嘅叉燒豬骨湯拉麵

《明太子芝士玉子燒》

《三文魚腩刺身

《炙燒左口魚裙邊壽司X花之戀》

《天婦羅蝦卷》X 《Encore的左口魚》

呢個反而值得一讚 大細適中而且天婦羅蝦揸得非常之脆 連同裡面嘅青瓜一同食嘅口感非常清新 去左油炸嗰陣油膩感 好夾
2019-12-11 571 views
因為去長洲玩,openrice  search 下有什麼好吃。長洲唔係只有魚蛋、魚蛋同魚蛋,其實仲有其他美食既。午餐食日本野,Lunch set $40-60, 價錢好平 。間餐廳細細間但都坐得舒服。我叫左滑蛋鰻魚豆腐丼滿滿既鰻魚鋪係面,鰻魚是厚切,相當抵食!蛋好滑好好味,加埋一齊食好正,送飯一流。 而且佢既飯真係用日本飯,感覺黏黏的~唔好睇佢細細碗但真係好飽肚。另一個叫左叉燒豬骨拉麵,味幾濃,好入味同夠味,軟硬適中,仲好正。入口即溶。豚肉的油脂簡直香到不得了,喺口腔完全散發出豚肉嘅鮮味,一級棒呀!

2019-12-08
2019-10-17 397 views
這是慶生飯,要食豪d食好d!唔知點解一直都冇興趣食海鮮,而我兩是日本菜fans,加上上司推介,就決定這間居酒屋了。打開餐牌,唔好講款式,淨係種類已經琳琅滿目,連pizza都有得食,pizza係特色款唔係普通圓淥淥的,不過我冇叫!仲有刺身、壽司、飯、粥、拉麵、窩、各種放題見到同見唔到嘅小食,淨係揀都有排煩!餐牌好多頁,我想放晒上黎,但由於只限十二張上傳,我求其放幾張啦!兩個人叫左五樣野,我都知叫多左架啦,諗住大日子放縱d嘛,又見得碗粥啫,其他都是小食,應該唔會太飽。錯!錯!錯!飽到抱住個肚走仲要食唔晒,埋單約$360啦,好抵吖!首先叫左餐牌最貴果款刺身:好高質,先講最驚喜果款:吞拿魚,人生只係築地食過拖羅,食過一個set有三個level嘅拖羅,第一係要用牙咬嘅,二係少許牙力半溶入口,三係入口即溶,呢個去到二,可恨多根咬唔爛。海膽唔濃,淡淡海膽香味,慶幸唔臭。其他都拍得住非爭鮮連鎖式壽司店。炸物叫左軟殼蟹,質素無疑差過我某篇荔枝角居酒屋食評,但我係讚嘅,首先果間貴一倍好食是肯定的!如果出面食到呢個質素通常都要$4x-$5x,所以呢個超抵食啊!芝士年糕,比外面好吃好多,不是炸,可能係煎可能係
打開餐牌,唔好講款式,淨係種類已經琳琅滿目,連pizza都有得食,pizza係特色款唔係普通圓淥淥的,不過我冇叫!仲有刺身壽司、飯、粥、拉麵、窩、各種放題見到同見唔到嘅小食,淨係揀都有排煩!餐牌好多頁,我想放晒上黎,但由於只限十二張上傳,我求其放幾張啦!

極上豪華什錦刺身
炸天婦羅軟殼蟹

芝士年糕,比外面好吃好多,不是炸,可能係煎可能係烤,冇咁油膩,年糕好軟,芝士好香,好多地方比較流質,搞到食晒芝士先年糕。呢個會比較固體狀得黎腍bear bear,配合到年糕質感!
燒芝士年糕

成版串燒,揀左好耐就試呢個雞串啦!價錢同外面差不多,一向都覺得串燒其實好襟計,就試下你抵唔抵食!第一啖,哇,舊雞上面果塊小小的皮好香脆啊!雞肉個人覺得輕輕醃過,提升好味程度!上面一點柚子個人覺得冇需要!
柚子大蔥雞串
壓軸出場係粥!上枱比佢個size嚇親,一大個拉麵碗,好抵吖!眼見好多料咁喎!食落口第一啖覺得:咦~淡左少少喎!其實佢好香蟹肉蟹糕味,食食下覺得唔鹽先好,先食到原汁原味!入面有好多菇,蟹肉就唔多,蟹糕好多,超級推介!
蟹肉雜炊

長洲又得一間好野食啦!
$180 (Dinner)
Celebration
Birthday
極上豪華什錦刺身
炸天婦羅軟殼蟹
燒芝士年糕
柚子大蔥雞串
蟹肉雜炊
長洲公幹之行仍未屆結束之期,幸好工作順遂,是晚與常秘及政治助理星夜漫步,來到一東瀛餐廳,想起港日友誼長存,情不自禁步入餐廳。但見裡頭人頭湧湧,本局長二話不說拎起餐牌,隨手點下三四菜式。雜錦海鮮丼魚生新鮮可口,不俗。蟹籽沙律將青瓜絲、蟹籽、蟹柳融為一體,屬開胃之選。三文魚壽司鮮美,加洲卷賣相稍遜但味道不俗。叉燒拉麵豬骨湯底濃郁,叉燒肥瘦適中,拉麵順滑彈牙總括而言,此日式餐廳食物質素頗佳,為本局長推介之選。美中不足為人太多時,安排入座不周,憾甚。

雜錦海鮮丼魚生新鮮可口,不俗。

蟹籽沙律將青瓜絲、蟹籽、蟹柳融為一體,屬開胃之選。

三文魚壽司鮮美,加洲卷賣相稍遜但味道不俗。

叉燒拉麵豬骨湯底濃郁,叉燒肥瘦適中,拉麵順滑彈牙