2009-09-06
睇到食評人說要訂位,心諗唔係卦?Cafe都要訂位!?打打去無衰,順便預留了Truffle。有善的店員先替我介紹飲的和食的。原來那杯聞名的Chocolate Drinks另有咖啡味和桂味架!不過我都係揀左一壺無咖啡因的茶”The Rooibos de Noel$58”(最受歡迎的玫瑰花茶無貨),咁呢個都係D酸酸地既舒服茶黎既!打開茶壺蓋,原來走茶包/茶葉了,應該在「廚房」泡夠才注入,所以唔夠熱,唔可以慢慢嘆。 Choco Truffle Cake$56,Truffle層頗結實,帶有朱古力碎粒,好好食呀!!!!!Opera $28,十層疊成的咖啡蛋糕中,也夾佢地既朱古力mousse/蛋糕。味道係咁耐以黎,食到最有水準的Opera!咖啡味的甘,與朱古力的香濃味,好balance,再夾雜焦糖味,增加點點炭燒的焦味,正!店員剛才說今日有檸檬撻和芒果mousse cake,此際我覺得仲可以食多件檸檬撻,點知另一店員示意,而家無喇….。唔係卦!?短短半小時,就被人預留,無晒!?o係咁失望之際,唯有試吓朱古力啦!最出名的橙花朱古力片&杏仁味朱古力片。前者聞吓已有好香的橙花味,食落也非常之香,係好nat
有善的店員先替我介紹飲的和食的。
o係咁失望之際,唯有試吓朱古力啦!
最出名的橙花朱古力片&杏仁味朱古力片。前者聞吓已有好香的橙花味,食落也非常之香,係好natural的橙香!後者就食唔出杏仁味,似普通朱古力片。
Oursin是店員推介,dark choc包住焦糖脆層,最內層是軟榛子朱古力,論口感&味道都相當出色!
Spring Macarons,揀左紅莓味,外層是難得的薄薄紅莓朱古力殼,餡也是紅莓朱古力,由於是dark choco,所以一D都唔甜。