早排唔少人談論一日三餐個賞花杏仁露,令我記起上個月食過一間糖水店嘅杏仁甜品,又抵又好食。講嘅係佐敦嘅大街小館,佢哋嘅杏汁雪燕燉蛋配湯圓係其中一樣震店之寶,杏仁味超香濃,但係又唔會太甜,非常正😍,燉蛋頗滑,湯丸亦算飽滿有咬口,配埋噱頭大於一切嘅雪燕,成碗甜品咁豐富,都只係賣三十幾蚊,真心抵食👍。當晚又叫咗芒果至尊,入面除咗芒果肉,芒果汁同芒果雪糕外,仲有西米,紅豆,涼粉同奇亞籽,又係大大碗超豐富,最欣賞嘅係所有食材都煮得剛剛好,唔會太腍,亦都唔會太硬,其中紅豆唔太甜又煮到起沙,出色👍,芒果粒粒果肉鮮甜多汁,好食😋,其他配料都正常味道。食完上網一 check,先知道呢間係分店,本店原來喺老家鳳凰新村😮,搵日真係要返去幫襯一次。