2019-07-21
平時雖然比較少到酒吧消遣,但一般酒吧俾我的感覺都係偏向漆黑有部大電視俾人睇波食花生,但今次來到這間Helen's就有點不同,走東南亞泰式的風格,一進門口已經可以見到佛像雕塑,酒吧內的牆身又有大象雕刻的飾面,頗有特色。翻開Menu可以見到佢地有多款自家的手調酒精飲品,而且仲好貼心寫下了酒精的強度,好適合我呢d平時少飲酒,想簡單叫杯低酒精濃度飲品淺嚐一下的人。如是這,我和女友就點了Menu上有圖示的Helen's Tea(強度2)和Sancino(強度1)。亦如Menu上所描述,Helen's果然比Sancino的酒味重,Sancino則有柚子的清新味,飲下去好香好順口。另外,我地亦點了2道食物,包括香辣烤雞翼和海鮮忌廉汁意粉。香辣烤雞翼比想像中辣,但肉厚有肉汁,焗得好食又惹味。海鮮忌廉汁意粉則好濃味,忌廉汁多,細細碟但食落好飽肚。以上食物或酒精飲品都係每樣幾十蚊,一點都不貴,而且有質素,酒吧環境又舒適,這間酒吧的性質比頗高。