2024-08-25 398 views
Happy Friday約左朋友食飯,我地去咗東廣場見到麵屋常勝嘅餐單唔錯,仲有遊戲機玩,係細個會玩嘅拳王,真係回憶返晒黎,吸引左我地去試。兩個人揀咗一個雞白湯叉燒拉麵,一個吉列蝦叉燒濃蝦湯拉麵,另外仲叫左蟹肉忌廉薯餅同芝麻手羽。先講雞白湯拉麵,湯底濃郁唔油膩,每啖湯都有濃濃嘅雞味,面底彈牙爽口,一路浸住湯食都唔會變腍。叉燒肉質嫩滑有咬口,煮得唔錯。拉麵送嘅糖心蛋,熟到適中,一咬落去全部都係蛋黃😍之後係吉列蝦叉燒濃蝦湯拉麵,一望落去橙紅色湯底,就知道呢個湯係用咗好多蝦去熬製,飲落去,成個口都係蝦味,同樣都係唔油膩,飲吓飲吓差啲飲晒成個湯🙈另外再加埋個明太子,可以講昇華左成個麵,味道好夾,海鮮味濃厚。吉列蝦嚟到嘅時候都係熱辣辣,金黃鬆脆,令人忍唔住即刻想食,蝦肉冇太多雪味,相信烹調嘅時候有落足心機。兩款拉麵嘅湯底都鮮味十足,完全食唔出有味精。之後講吓小食,薯餅都係色澤金黃色,外脆內軟,一咬落去個薯餅,d蟹肉忌廉爆出嚟,同埋佢個蟹肉都算多,食落都食得出有蟹肉,冇話揸流攤。雞翼外皮金黃鬆脆,一咬落去雞肉嫩滑,同埋調味做得好,唔會有雪味又會夠晒惹味。埋單都係每人百零蚊性價比非常之高,會再番黎幫

兩款拉麵嘅湯底都鮮味十足,完全食唔出有味精。

埋單都係每人百零蚊性價比非常之高,會再番黎幫襯,支持用心製作嘅小店~
2024-08-23
Type of Meal