2015-02-25 1170 views
對東海這品牌冇乜認識,偶然機會下,係某週刊見到登了一個宣傳廣告就決定去試下呢間稱為東海第一間私房壽宴的中式酒樓。當日去到,沿路有唔同食物指示吸引我地到餐廳上到佢,完全打破左我對東海一直以來的感覺!裝修得好年輕,新潮!朝早9點幾已經要排隊等位!等左大約半粒鐘,終於有位坐,為免食唔晒,我地4個人叫左9樣點心。芥末鮮牛肉漢堡 $30漢堡並唔係平時食開老m果d包,原來係炸饅頭,配上青芥末,比平時配煉奶食炸饅頭好食好多!雞肉欖菜餃 $24出面好少機會接觸到雞肉欖菜餃,友人見到便第一時間相機食先!雞肉再配上欖菜味道唔太鹹,再加上少少辣椒醬,味道一流!晶瑩鮮蝦餃 $35稱得上晶瑩鮮蝦餃,皮簿餡靚非常重要!出面好多稱自已為蝦餃皇,其實只係得個大字。蝦餃塊皮軔過樹皮。試過東海蝦餃之後,一食難忘!蝦肉爽,皮夠簿!一絕。而且35元有4粒。以味道黎講,非常超值!潮洲蒸粉果 $24有3件的潮州粉果,份量大大件,夠足料!有花生,芫茜等材料。建議配上辣椒醬食。順帶一提,呢度器皿好色彩繽紛嫁! 鹵肉蒸腸粉 $35小編對臺灣有一種情意結!睇到鹵肉蒸腸粉一定要試下。上枱時用上精緻的器皿已經加晒分!試過後,味道唔鹹,比起平
當日去到,沿路有唔同食物指示吸引我地到餐廳
芥末鮮牛肉漢堡
潮洲蒸粉果
潮洲蒸粉果 $24
鹵肉蒸腸粉
 鹵肉蒸腸粉 $35
小編對臺灣有一種情意結!睇到鹵肉蒸腸粉一定要試下。上枱時用上精緻的器皿已經加晒分!試過後,味道唔鹹,比起平時混醬更好食!希望以可推出鹵肉飯,咁就可以解相思之苦!
酥皮糯米雞
酥皮糯米雞 $35

詢問店員哪款點心是推介,她二話不說地推薦這款-酥皮糯米雞
期待了一陣子後,上枱方發現這外貌似十足叉燒酥的酥皮糯米雞並不是用荷葉包住,食後覺得味道跟傳統的糯米卷有點像,但不同之處是口感非常特別,鬆化的酥皮外層包著軟軟的糯米餡,可以就是一次過滿足了我兩個願望。略嫌糯米的餡料不夠,我原本想像會內含傳統蒸糯米雞的餡呢~
蘿蔔絲酥
蘿蔔絲酥 $35
本身對白蘿蔔興趣不太大,但對住一條條好似絲一樣的蘿蔔都冇抗拒的理由了!清甜,令人回味!必食 !
鮮竹牛肉球
鮮竹牛肉球 $24
牛肉球要做得好味,一D都唔容易。混人入太多水打牛肉球會無牛肉味,加太多馬蹄粒又會喧賓奪主。但東海做得岩岩好。加上鮮腐竹,不坊一試!
煎堆
煎堆 $24
是最後來的點心,本來已有點飽肚感,但炸物控的我本著食咗先算既宗旨,盡最後既努力把她放心口中!
新鮮熱辣的煎堆已經好久沒有嚐過!炸物即炸即食,咬下去鬆脆帶煙韌,煎堆就是要這種感覺!無得輸~必食!

2015-02-13
Waiting Time
30 Minutes (Dine In)
$82 (Breakfast)
芥末鮮牛肉漢堡
雞肉欖菜餃