2010-06-01 100 views
依家好多酒樓都推全包宴,明碼實價乜都包晒,無咁多巧立名目嘅收費,雖然感覺都係羊毛出在羊身上,但感覺好D,因為清楚知道埋單要幾多,又唔怕被人篤多咗!另一個推銷手法,就係將D餐原價托高D,然後又打個大折頭平咗好多好多,確係幾吸引人,令人覺得好抵!今次趁老婆生日,捉埋姨仔、舅仔試鴻星個松葉蟹腳四人套餐,上述兩個因素都係個推動力,但睇番個餐,5道菜:有翅、有帶子、又有重點冠名嘅炸松葉蟹腳、同埋原隻鮑魚,加個飯連糖水,折咗全包實價為$585,除勻每人$146,依個價本身都真係食得過。依間鴻星位處晌荔枝角工廠區,所以,就算今晚係星期日晚,頂多都係8乘左右滿,枱凳唔逼,又唔太嘈!D裝修都幾好架,吊晒水晶燈,D柱身有晒裝飾,因為佢個場都有預哩俾人擺酒席,所以會裝修得堂煌D。侍應招呼都勤快,可能係大集團式嘅紀律教育。燕窩冬茸燴生翅 – 先哩個翅,但個樣似湯羹,不過味道唔錯,湯頭幾濃,燕窩就唔係好覺,不過翅就有幾梳,但唔係好大嘅,一碗碗上,唔夠喉都無得添!川椒雞帶子 – 啱我,因為係輕辣版,川椒惹味,而雞件無咩特別,係帶子幾有睇頭,頗為厚肉又爽口,小菜份量都叫夠食,但D量就下下計住計住,4人餐所以依個餸都

川椒雞帶子 – 啱我,因為係輕辣版,川椒惹味,而雞件無咩特別,係帶子幾有睇頭,頗為厚肉又爽口,小菜份量都叫夠食,但D量就下下計住計住,4人餐所以依個餸都係得4隻帶子!
百花炸釀松葉蟹腳 – 唔使講,都係得4隻松葉蟹腳架喇!比一般擺酒食嘅炸蟹拑長形大件少少,既為主打菜,水準確係唔錯,新鮮熱辣,蝦膠彈牙,食到裡面啖啖蟹肉,真係無欺場,如果上枱時加番少少蔬果伴碟出哩個賣相差好遠,咁先色香味全丫嘛。
原隻鮑魚花菇 - 鮑魚又係1人1隻,每隻大概1吋半長、1吋闊左右,咬落都叫啖啖肉,最緊要扣得軟腍得哩有D煙韌,仲少少啜刀添,,獻汁亦香濃,連帶D花菇都好入味。
脆皮烤野鴨 – 有D令人晒O咀
,諗住叫得烤野鴨,就算比半隻都唔細得去邊,點知,哩到一睇又真係好細隻,細隻到無幻想過嘅咁細,再問清楚經理係咪已經係成隻鴨,佢答話係,依隻係BB鴨,不過就真係細得好可憐!細隻之外,慘在連賣相都扣晒分,幸好外皮都烤得香脆,味道就中規中矩。
飄香荷葉飯 – 食咗之前5道菜,都有7-8乘飽,依家加埋個荷葉飯,個餐就一定食得飽喇。個飯底炒得飯粒分明,材料唔多,但有淡淡荷葉香,可惜稍微飯粒有點點乾身。
麻沙糍 + 紅豆沙 – 最後嘅甜品組合,麻沙糍即係擂沙湯圓芝麻外皮版,超正喎,麻蓉類嘅甜品不嬲都啱咀形,仲要裡面嘅麻蓉流沙做得唔太甜而滑溜,加多層炒香舂碎嘅芝麻粒粒,無得頂呀
!要彈係每人只得一粒,真小家
吊晒水晶燈,牆身有晒裝飾,幾堂皇架!
一切架生準備好,開得飯!
燕窩冬茸燴生翅,似湯羹多過似碗翅!
川椒雞帶子,帶子又大又厚肉
百花炸釀松葉蟹腳,彈牙蝦膠,啖啖蟹肉
原隻鮑魚花菇
脆皮烤野鴨,好細隻,唔多啱比例,成隻大頭鴨!
飄香荷葉飯,淡淡荷葉香
麻沙糍,麻蓉流沙,外層芝麻粒粒,正呀!
2009-10-04
$146 (Dinner)
Celebration
Birthday
吊晒水晶燈,牆身有晒裝飾,幾堂皇架!
一切架生準備好,開得飯!
川椒雞帶子,帶子又大又厚肉
百花炸釀松葉蟹腳,彈牙蝦膠,啖啖蟹肉
原隻鮑魚花菇
麻沙糍,麻蓉流沙,外層芝麻粒粒,正呀!