我其實頗喜歡遊走灣仔區,因為整個居有不少morden 的商業大廈,中間又會有好多60,70年什至乎過百年的舊樓宇,相映成趣,極富特式。走在灣仔船街的盡頭,就有一間非常有特式fusion餐廳.夜晚來到,外面小花園中間掛住大大個霓虹燈牌寫住 Flagship 又有很多燈飾佈置,既型格又浪漫!餐廳係一棟舊樓再重新裝修,分咗兩層,雖每層面積不是太大,不過下層樓底很高,所以都好有空間感!上層很有自成一角feel,竹係玻璃望出去有幾朵特式的雲朵燈,成個感覺好relax好舒服! Menu 上面有一句Slogans 好得意“當9唔撘8,變原來好夾” ,見到不禁笑咗出來餐廳主打中西合璧Fushion菜 ,每道菜個名都好特別!睇得出廚師真係諗過度過來設計菜式的 🔮香煎章魚鬚配八珍甜醋羽衣甘藍 $148章魚鬚很有驚喜呀!西班牙原條入口章魚鬚,本身已稍為肥大厚實,以慢煮法,先將章魚鬚煮腍,繼而再煎香表面,入口勁軟腍又有嚼口,外面又香脆,滿滿香濃我魷魚香味一直徘徊係口入面,十分滋味!伴菜亦有心思,切粒的魷魚上面舖滿新鮮三文魚籽,有🐙的咸香,又有魚籽的鮮味,口感很有層次!再來crossover八珍甜醋x羽衣甘藍,

Menu 上面有一句Slogans 好得意

🔮香煎章魚鬚配八珍甜醋羽衣甘藍 $148
章魚鬚很有驚喜呀!西班牙原條入口章魚鬚,本身已稍為肥大厚實,以慢煮法,先將章魚鬚煮腍,繼而再煎香表面,入口勁軟腍又有嚼口,外面又香脆,滿滿香濃我魷魚香味一直徘徊係口入面,十分滋味!伴菜亦有心思,切粒的魷魚上面舖滿新鮮三文魚籽,有🐙的咸香,又有魚籽的鮮味,口感很有層次!再來crossover八珍甜醋x羽衣甘藍,真係無諗過會咁夾,被甜醋醃過羽衣甘藍,不但酸甜易醒胃,而且完全蓋過了羽衣甘藍的苦澀味,更易入口,真心很欣賞這道前菜,無論由主菜到伴菜,既出色又有特色,十分有心思!確實過了兩天寫這度評語時,那個章魚多咸香鮮味還在我腦海入面記憶尤新,一定要俾5粒星⭐呀!

🔮大閘蟹糕燴飯 $368
竟然可以係間西餐廳入面食到中底煲仔飯,真係好鬼gimmick. 個飯仲要係Risotto, 十分附合餐廳中西合璧的fusion主題!意大利飯用咗原隻蟹嘅蟹膏蟹肉一齊燴煮,蟹膏味鮮甜又濃郁,米飯吸收哂蟹膏的精華,係暗暗的情調燈光下仍可見蟹皇呈濃厚的橙黃色,絕對真材實料!面且份量絕對足夠兩個人食有多呀!心思可見一班!

🔮油封酒香煙燻鵪鶉脾  $248
餐廳鵪鶉原自法國🇫🇷貨源,食材上盛,再以油封方式醃肉,令肉質更加順滑又添juicy口感,煙燻煮熟再焗至表皮香脆,確實頗多工序,時間掌握要精準!廚師的確功架了得,脾肉入口先脆後軟又入口,肉質嫩滑又入味!旁邊的自家製山楂蘋果蓉醬,配以油封脾肉,酸甜清新更有減油膩之感!十分味美,而伴碟的蔬菜以醃油炒香,更添惹味!廚師亦很有心思的將牛角包整成waffle既樣,蘸一下醬,食一口肉,整個主食評分很高呀!
油封酒香煙燻鵪鶉脾
大閘蟹糕燴飯
Other Info. : 店員每上一道菜的時間都會禮貌地解釋一番個菜既煮法和食法!另食客可更了解每一個菜的特色, 又同客人們傾吓偈,好鬼friendly㗎 !
油封酒香煙燻鵪鶉脾