2021-10-26
大家有冇睇過 Netflix 的 The Final Tabel? 我好鍾意呢個節目,全球極具才華的廚師爭奪與世界頂尖大廚同坐一桌,其中一個參賽者Esdras Ochoa 原來在香港開了餐廳,而且專食Tacos!OMG真係好想試,墨西哥菜本身喺香港已經少有,成日想食但唔知去邊好,俾我搵到 11 Westside真係好開心。weekdays的Lunch time基本上唔book枱都有位,set lunch只須 $108,便有三款tacos、chips同salsa!好抵!我哋兩個人去食,一次過叫咗六款不同的tacos,另外加多個 Guacamole~Guacamole(牛油果醬)會即場喺你眼前製作,兩個牛油果、辣椒、洋蔥、青檸汁、鹽、黑椒,兩三下手勢就整好,店員會先俾你試試味,想酸啲辣啲鹹啲都可以提出,佢會再調味。我試咗一啖,先係嚐到酸酸的青檸味,開胃!辣椒從後而來,我本身食得辣,完全接受到,一塊Tortilla chip配一啖Guacamole,真係好正嘅前菜~六款taco分別叫咗豬、雞、牛、炸魚、蝦及素的,每款都唔同味道,在這裡只說部分。最鍾意蝦,啲蝦用蒜蓉牛油煮過,醬料係墨西哥傳統的
六款taco分別叫咗豬、雞、牛、炸魚、蝦及素的,每款都唔同味道,在這裡只說部分。最鍾意蝦,啲蝦用蒜蓉牛油煮過,醬料係墨西哥傳統的pico de gallo,主要係由蕃茄、芫茜、洋蔥、墨西哥辣椒整成,辣辣哋嘅味道配埋芒果,有啲泰式感覺,出色。魚的taco係炸魚,一樣係用pico de gallo,無芒果嘅,但因為啲醬整濕咗個炸魚的炸漿,感覺上比蝦嗰款差啲。
烤豬用胭脂樹的果實製作的香料醃過,有種獨特的辛辣味道,配上菠蘿的酸甜可以說是絕配。反而牛嗰款啲牛肉味道太鹹,個醬都係我哋本身分開叫的Guacamole,所以感覺上無乜特別。
食taco,我一定係落手食的,然後啲配料同醬必定流到成手都係(幾小心都會有漏網之魚),但呢個正正係食taco的精粹,要咁食先開心。
我食完一次已經想再去,點解要喺港島西咁遠!?