2024-09-25
車仔麵係香港特式食品之一,而我亦都係由細食到大,路經荃灣,見到這間幸福麵館,再上OpenRice 搜尋,見到評價不錯,於是決定在這開餐. 店內雖然沒有華麗嘅裝修,但感覺舒適,簡簡單單. 下單基本上係用二維碼自己落,但見到有老人家入來,店員都好主動話你睇啱食咩我再幫你落,這一點做得幾好 ,夠貼心,加分👍🏻.餐牌有個叫開心歡樂豪華二人套餐,百零蚊有兩碗五餸麵、一款小食、一款菜及兩杯飲品,感覺幾抵下,就叫佢.麵方面可叫淮山麵,平時車仔麵好少有淮山麵可以叫,即使有得叫好多時都要加錢,這𥚃就不用. 麵嘅質感好似拉麵店咁,可以選硬啲定軟啲,第一碗餸方面選了金沙魚腐、漢堡扒、魚肉春卷、潮州蝦肉餅及潮州墨魚餅,湯底有豬骨清湯、秘製魷魚汁(辣)、瑞士汁、咖喱汁(辣)、牛腩汁、沙嗲汁可以選,我選了豬骨清湯,因為見到牆上面貼住’新鮮豬骨湯底熬製8小時‘,所以試吓佢😆.第二碗選了車仔幼、冰糖蘿蔔、魚皮角、陳皮魚蛋、紫菜、魚肉春卷,湯底就選了秘製魷魚汁(辣).車仔麵一上枱,真係有啲嚇親,好大碗呀😱,餸同麵嘅份量真係好多,魚肉春卷有成三條,陳皮魚蛋、紫菜、冰糖蘿蔔等份量也不少·如果唔係好大食嘅,兩個人食一碗都已經
車仔麵一上枱,真係有啲嚇親,好大碗呀😱,餸同麵嘅份量真係好多,魚肉春卷有成三條,陳皮魚蛋、紫菜、冰糖蘿蔔等份量也不少·如果唔係好大食嘅,兩個人食一碗都已經夠飽. 冰糖蘿蔔清甜無渣入味淋身,推介👍🏻.魚皮角有啲似燕餃,一口一嚿,皮薄、內裡塞滿餡. 潮州墨魚及蝦餅彈牙. 魚腐外香内滑,有咬口、帶濃郁魚味,’索‘埋啲湯食,不錯.豬骨湯底做到奶白色,唔會好濃好鹹.秘製魷魚汁都真係辣辣哋,喜歡食辣嘅朋友仔可以加辣菜脯一齊食,都真係幾惹味.小食方面,炸椒鹽燒賣,第一次咁樣食燒賣,外脆,𥚃面的魚蓉軟身,加埋椒鹽嘅香口惹味,幾夾幾特別.菜方面,腩汁油麥菜,平時在街叫炒菜都好似比較少有油麥菜可以選,菜新鮮脆嫩,正常發揮.
整體來講,不論餸、湯底、麵等都幾多選擇,而且啲款式都好新穎,有別於傳統車仔麵嘅範圍. 味道及服務方面都不錯,值得支持小店.