2022-10-01
「撚」字原意是以手指捏取之意,後引伸至廣東話有「撚手」一詞,代表拿手,既然用得「撚」字作店名,當然係對自己的火鍋有信心。講遠咗,其實係火鍋精朋友話呢間火鍋店好食,咁係西環咁方便就黎幫襯下。店舖裝修得有心思,中國式擺設,座位大部分係架位,好寬敞,見隔離架位坐咗7-8個大男人都無問題。餐廳窩心之作係可以半份半份咁叫,人少都可以試多幾樣,另外就係有啲易熟既火鍋配料附有提示,等你知道要淥幾耐,唔怕淥到老,呢啲對我地好有幫助🤣🤣我地叫咗:🥢蜂巢豆腐白鍋湯今次唔想食辣,所以就揀個溫和啲既湯底,呢個湯底以雞湯、豬骨湯熬製,配以其他食材如桂圓紅棗人參等香村,重點係有我最喜歡食既鴨血同蜂巢豆腐,湯好夠味,但又唔會太搶,溫和香滑,鴨血同蜂巢豆腐都好入味😋🥢黃金粟米極度邪惡既小食,粟米裹上咸蛋黃,粟米又甜,一舊接一舊食唔停。🥢極品安格斯肥牛(小)色澤好靚,雪花文理均勻,唔會太肥,入口嫩滑,牛肉味濃。🥢滑雞片(一份)滑雞片滑,淥到熟都唔嚡口,配埋個湯底,好夾好入味。🥢五色丸丸拼盤(半分)海味花枝丸、蟹籽手打蝦丸、流心鹹蛋黃豬肉丸、手打雙重芝心丸、海瑞香菇貢肉丸, 手打丸彈牙,唔會死實,每粒丸都有驚喜。🥢鴛鴦雙
我地叫咗:
🥢蜂巢豆腐白鍋湯
🥢黃金粟米
🥢極品安格斯肥牛(小)
色澤好靚,雪花文理均勻,唔會太肥,入口嫩滑,牛肉味濃。
🥢滑雞片(一份)
滑雞片滑,淥到熟都唔嚡口,配埋個湯底,好夾好入味。
🥢五色丸丸拼盤(半分)
🥢鴛鴦雙蚌(珊瑚蚌拼桂花蚌)
一次過可以食晒2款蚌,爽口鮮味,配埋個湯底,好鮮甜。
🥢黑白柏葉拼(半分)
好彩卡片提示係淥10 秒,唔係成日都唔知牛栢葉淥幾耐先熟,爽口入味,正😋
🥢生猛蟶子皇
好大條蟶子,鮮甜彈牙,好彩有卡片提配淥到離殼就食得,時間啱啱好,一啲都唔老。
原來而家逢一至四惠顧,點一品酸菜鍋可以免費添加酸菜,而揀選祖傳秘製麻辣鍋或蜂巢豆腐白鍋湯,就可以免費添加鴨血或蜂巢豆腐,好開心可以添加鴨血❤️,yeah ✌🏼