2016-11-12 1390 views
自從去左附近返工, 皇后街街市就變左隊長同同事既至愛, 因為檔檔都唔貴同有水準, 今次去試左曾記呢檔潮州野.曾記最出名係潮州粿, 種類應該係香港之冠, 有咸有甜, 不過建議即買即食, 因為之前試過買黎當下午茶, 攤凍左有少少變硬. 除左粿品, 午市仲有少少潮州野食, 最多人係第二檔會叫個苦瓜烙過檯食, 今次我地就坐低係曾記, 叫左個炒麵線, 炒粿條, 蠔仔粥食, 同事驚碟頭細想叫多個苦瓜烙, 阿姐都好好人話我地3個人叫3樣野都夠食, 苦瓜烙留番下之食啦! 先黎個蠔仔粥, 都幾足料, 蠔仔粒粒都肥大, 而且粒粒都無沙/碎殼, 處理得好好;  跟住再黎個炒麵線, 睇個樣炒得乾身, 但個樣好淡色, 以為唔夠味, 食落又唔係喎, 而且勁多料, 有肉絲, 有蝦仁, 而且麵身彈牙, 真係潮州麵線獨有果重口感最後黎果個炒粿條, 即係好似新加坡果隻炒蘿蔔糕甘, 不過就換左炒無餡既潮州粿, 不過同炒麵線相比, 炒粿條炒得濕左D, 同埋都係掛住新加坡果種黑豉油炒野個陣味道. 同事最後心思思想試埋個綠豆爽, 我叫佢試個白果清心丸綠豆爽食, 因為而家都少有潮州舖有呢個傳統潮州甜品食, 因為綠豆去衣, 白果去殼

同事最後心思思想試埋個綠豆爽, 我叫佢試個白果清心丸綠豆爽食, 因為而家都少有潮州舖有呢個傳統潮州甜品食, 因為綠豆去衣, 白果去殼多工夫, 清心丸容易變壞, 成碗野都係難處理, 難得呢到有得試, 真係要食下, 可能遲D無人肯做真係會失傳, 呢到既綠豆爽好足料, 啖啖都係綠豆, 而且煮得岩岩好, 唔會太林, 一pat漿糊甘, 係細個去傳統潮州舖食到既味道; 至於清心丸, 真係好耐都食唔到, 煙煙un un, 好掛住呢種口感!

埋單每人都係$40, 仲要搵得番細個去傳統潮州舖食到既味道, 性價比高!
$40 (Lunch)
  • 白果清心丸綠豆爽
  • 炒麵線