2016-08-16 419 views
呢日,黎左灣仔一條重建左好耐都冇行過既一條街──利東街。成條街既感覺同街外既氣氛完全唔同,但又唔會覺得有唔夾既感覺,呢種或者係叫做香港特式。企係街入面細看每一間鋪頭,每間鋪都可以從門口既裝修,得知佢係賣咩做咩意生,唯獨呢一間野,令我十分詫異。如果唔係友人眼光好睇得通透,我仲以為呢一間野淨係酒吧。係店員既指示下,先知地下酒吧有一條通往二樓餐飲地方既樓梯,樓梯位燈光昏暗,每級樓梯兩旁都有火形裝既燈仔照明。上到去感覺令人一解煩憂,燈光暗淡再加上店員既良好服務態度,已經比左我一個深刻既印象。由於事前已經食左少少野,所以黎到都係叫左d小食。蟹黃包很美的蟹黃包喔!(台灣人tone)飽面搽左一層蟹黃,上面滿佈一絲絲既蟹肉,蟹肉足足有半塊麵包咁厚,份量已經好足夠。不過有少少失望,因為個包係硬身既,蟹肉本身可以輕微咬兩咬就可以食落肚,但因為個包既關係搞到花左好多力氣先食到,而且仲有少少蟹腥味。松露芝士批黎到果陣已經聞到少少松露味。批皮好鬆脆,批底可能有少少濕既關係有少少煙韌,口感都幾神奇。入口已經食到陣陣松露香,可能有芝士關係好似有d滯,但其實呢個批冇肉淨齋,批內有少少菇反而令整個口感同香味提升,如果想
由於事前已經食左少少野,所以黎到都係叫左d小食。
蟹黃包
很美的蟹黃包喔!(台灣人tone)
松露芝士批
黎到果陣已經聞到少少松露味。批皮好鬆脆,批底可能有少少濕既關係有少少煙韌,口感都幾神奇。入口已經食到陣陣松露香,可能有芝士關係好似有d滯,但其實呢個批冇肉淨齋,批內有少少菇反而令整個口感同香味提升,如果想過下口癮既,呢個批整得一試。