2022-11-25
今日去左尖東站附近食日本野。呢間餐廳有D似傳統日本家庭式小店,座位不多,牆上貼滿不同品牌日本酒既貼紙,加上木架上一枝枝既日本酒,真係有種以為自己去左日本既感覺。餐牌選擇不多,証明小店對食物品質有要求,確保食材新鮮。芥辣八爪魚凍豆腐:豆味香濃,非常滑溜,芥辣配上日本製醬汁,唔會有攻鼻既感覺,八爪魚爽口彈牙。鹽燒日本五花腩:串燒一定係居酒屋必點,五花腩油脂分佈平均,肉質Q彈,燒到黃金焦香,見到都流口水。味噌廣島蠔三重芝士蔥蛋餅:成份用鐵板上,熱辣辣,灑滿蔥花,切開既時候,仲有拉絲效果,而且蛋香味十足,廣島蠔味道鮮甜,大大隻,份量仲唔少。安格斯牛小排壽喜燒:個鍋係連埋個火爐一齊上既,鋪滿安格斯牛在最上面,賣相已經好吸引,壽喜燒配料好多,令成個汁好味到想加碗飯撈黎食。日本生啤而家仲做緊買一送一,梗係要飲番杯,不過因為今日要揸車,所以要一杯輕嚐一口吧。整體來說,小店對食物製作態度認真,每樣食物都會向我們介紹,水準亦都好高,下次經過一定會再嚟支持下。
餐牌選擇不多,証明小店對食物品質有要求,確保食材新鮮。