2023-05-04
今日同朋友去K11 shopping,知道對面棉登徑有好多餐廳,我哋今晚決定去呢度搵食😋原來呢度變成一條⛩️日本街,有齊各式各樣日本美食,有拉麵、丼飯、日本料理.. 今次我同朋友揀左呢間嵐山日本料理,勝在可以叫多幾樣不同菜式。我哋隨意點咗幾款食物,有驚喜!✦ 牛油果蟹肉沙律沙律賣相精美!軟滑creamy嘅牛油果粒,啖啖鮮甜蟹肉,味道同口感相當豐富。沙律菜份量十足,而且好新鮮爽脆,健康有營之選。✦ 壽司盛八點帆立貝,甘蝦,赤身,油甘魚,三文魚,日本直送魚x2,手握壽司件件都好新鮮!拖羅蓉魚籽海膽杯超正❤️海膽creamy又鮮甜,仲有勁多大大粒三文魚籽,完全唔腥,好好味😋醋飯已經調好味,不用再添加豉油。✦ 汁煮油甘魚鮫魚肉飽滿好厚肉,肉質比較結實,汁煮可令油脂和膠質更突出,魚油更香濃,略帶甘甜。✦ 甘蝦刺身淡淡的甜味軟綿口感蝦刺身經典之選!肉質細綿,味道清甜。✦ 宮崎A5和牛鵝肝炒飯原片鵝肝放炒飯面,鵝肝油脂豐富,入口溶化。炒飯炒得香,乾身帶點油份,A5和牛粒切得大粒,份量亦相當多,香濃又不膩,食到停唔到口!
✦ 牛油果蟹肉沙律
✦ 壽司盛八點
✦ 汁煮油甘魚鮫
✦ 甘蝦刺身
淡淡的甜味軟綿口感蝦刺身經典之選!肉質細綿,味道清甜。
✦ 宮崎A5和牛鵝肝炒飯