2019-01-30 52 views
女友一向鍾意川菜,所以今日帶佢去左位於佐敦既順濠坊。餐廳入面位子超闊,我同女友好似坐平時餐廳四人位咁。不得不説順濠坊既餐牌設計非常別出心裁,紅黑紅紅黑,就係咁簡單。餐廳仲有火鍋,材料選擇非常多,不過我地今日係衝住川菜而嚟!餐廳有我鐘意既黒啤Murphy’s,非常難得。可惜今晚要溫書。一坐底職員提供左花生,可以醫一醫肚先。食物好快送上,首先係椒鹽九肚魚,表皮非常薄同炸得香酥,裏面既魚肉仍然保持嫩滑,營造出外酥內嫩既口感。之後上菜既係酸菜嫩滑桂花魚鍋,魚既份量超多,配料亦有冬菇,金菇,酸菜、蘿蔔等等。我地叫左小辣,食物都有足夠辣度。最後叫左清炒萵荀,脆嫩之外,比之前食過既蔬菜更加鮮甜。食啲比較熱氣既食物同時當然要飲下清涼飲品,我地叫左甘庶水同忌廉。今次又發現到一間出色既川菜餐廳,椒鹽九肚魚變成我既favourite。

餐廳仲有火鍋,材料選擇非常多,不過我地今日係衝住川菜而嚟!

一坐底職員提供左花生,可以醫一醫肚先。

最後叫左清炒萵荀,脆嫩之外,比之前食過既蔬菜更加鮮甜。

2019-01-19
$229 (Dinner)
  • 椒鹽九肚魚