2021-12-24
DK1885係我覺得最好食既越南餐廳,餐廳賣既係北越菜,而普遍香港食到既都係南越菜,北越菜會比較清淡,強調食材鮮味。下午同夜晚我都食過好多次,下午抵食啲而夜晚食物款式較多同更加特別法式豬肝醬燒雞肉卷 ($148)第一次食豬肝醬,肝醬好香濃,雞肉嫩滑有肉汁,肝醬同雞肉中間有一層芥末醬,食落冇咁膩😋香茅魚露煮活蜆($118)蜆肉鮮甜厚肉,但蜆湯先係精華所在,湯比蜆更鮮,再加上大量香茅、蔥,飲落更香甜,每次都會飲哂個湯😝北正宗烤乳豬 ($198)水準有啲唔穩定,好果陣係我食過最好既乳豬,皮脆到好似食緊豬味極濃既薯片🤯肉質嫩滑肉味濃。醬汁配搭亦有花心思,脆皮配蔥油,肉配酸辣汁,將成道菜提升到另一層次。但今次食係冇咁好果次,皮依然咁脆,但皮多過肉,落鹽亦重手左冇咁食到豬肉甘香🙈老街魚露燒豬肉伴檬粉 ($88)每次食店員都會講解食法,將檬粉放落小碗,再加豬肉、九層塔、小小湯汁撈埋一齊食。湯汁酸酸甜甜,由於魚露份量比較多所以好鮮,豬肉肥瘦均勻,就算肥既位都會爽口,肉味唔錯,不過檬粉份量比較少,撈完全部檬粉都淨返好多湯汁,我有時會叫多啲檬粉去撈埋佢😆價錢: $325/位 (有加一)環境: 7.5/10
法式豬肝醬燒雞肉卷 ($148)
香茅魚露煮活蜆($118)
北正宗烤乳豬 ($198)
老街魚露燒豬肉伴檬粉 ($88)
價錢: $325/位 (有加一)
環境: 7.5/10
味道: 9/10