2011-11-22
火鍋舖越開越多,成巷成市,加上自己已搬入元朗,所以都有一段時間,冇來尖沙咀火鍋館了,今日舊地重遊,一於睇吓有冇退步。唔知由幾時開始,火鍋與刺身,好似結下不解之緣,形影不離,其實一凍一熱,一中一日,唔知點解會走在一起,哈哈哈。我哋亦順應潮流,先點了一條活鱆紅刺身,三佰幾蚊,有斤零重,都唔算貴;魚的確係新鮮活魚,上咗枱,仲眼仔碌碌,不時亦張口魚咀,幾生猛;肉身尚算通透,非薄切,但亦不太厚,咬落彈牙爽口,有嚼頭,冇腥味,只可惜沒有新鮮手磨wasabi,但火鍋館提供的wasabi亦夠味,有少少搶鼻感覺,都ok。湯底則是我喜愛的花膠螺頭雞湯,只需$128,睇落好抵,但細心看一看,搯一搯,就會明白一分錢一分貨的道理;湯,當然是滿滿的,但料嘅份量,就非常「精緻」;雞件,數一數,最多十件,而且件件「的骰」;花膠,都有十件,但全部都是超「迷你」嫌薄身嘅花膠筒仔,冇咬感,冇膠質,唔講都唔知係花膠;螺頭,更加「珍貴」,更加「精緻」,幾經辛苦,才找到兩小片,切得非常細片,份量又少,滾兩滾,隨時影都唔見;至於湯底,味道算鮮,但偏淡。至於調味醬料,亦有八款選擇,有辣椒絲、生蒜、熟蒜、蔥花、芫茜、沙茶醬、麻醬及XO