2021-09-19
好多年前食過一次Flipper's嘅班戟,居然係凍嘅,令我大失所望。隔左咁多年,見佢仲係咁長人龍,於是即管俾多次機會佢。周日3點後見到得3組人排隊,於是我又排,足足得左5個字先有位。呢度嘅班戟係日式梳乎厘班戟,用來自日本嘅雞蛋及牛奶,再低溫烘焙而成。有位之後就先去收銀俾錢,拎左個數字牌之後,服務員會將食物送上。班戟好少選擇,居然得四甜兩鹹。飲品有沙冰,珍珠奶茶,冷壓果汁,汽水,咖啡同其他飲品。士多啤梨藍莓香蕉班戟 $119班戟一客三件大大件。首先班戟空氣感真係好高,所以一陣風咁,食完唔會太飽,但係口感好特別,好似入口即融。班戟蛋味好香,而且個皮有少少厚身有啲似法式薄餅,外少厚而內空氣度高,帶黎唔同口感。班戟上面灑上少少糖霜,不過唔會太甜,配滑溜北海道奶油好食,可惜太少奶油。不過温度真係只得微微暖,唔通熱d真係做唔到呢個效果?水果配料有三片香蕉,幾粒藍莓同幾片士多啤梨,個人覺得麻麻,士多啤梨好酸。綠茶紅豆班戟 $119綠茶紅豆班戟既班戟同士多啤梨藍莓香蕉班戟一樣,配料就變左紅豆蓉,綠茶忌廉同綠茶漿,仲灑上綠茶味嘅碎碎,北海道奶油都仲有。個人覺得呢款好味啲。綠茶嘅少少苦配甜甜嘅紅豆蓉永遠都
飲品有沙冰,珍珠奶茶,冷壓果汁,汽水,咖啡同其他飲品。
士多啤梨藍莓香蕉班戟 $119
綠茶紅豆班戟 $119
綠茶紅豆班戟既班戟同士多啤梨藍莓香蕉班戟一樣,配料就變左紅豆蓉,綠茶忌廉同綠茶漿,仲灑上綠茶味嘅碎碎,北海道奶油都仲有。個人覺得呢款好味啲。綠茶嘅少少苦配甜甜嘅紅豆蓉永遠都係絕配。
士多啤梨沙冰 $45
士多啤梨沙冰係大大杯少女粉紅色沙冰,上面一pat忌廉再加上士多啤梨醬,味道都幾甜,口感上冇另一杯複雜,似乎太簡單。
雙重碎朱古力沙冰 $45
雙重碎朱古力沙冰有兩塊麻麻哋好食嘅朱古力餅喺面,再加上一pat忌廉同朱古力碎。呢杯碎冰多啲,有啲咬口。
芒果珍珠奶 $29
叫呢杯野飲係貪佢有珍珠食又冇茶成份。芒果奶味道可以,都夠滑,珍珠份量唔少,咬落煙煙韌韌。我鍾意佢冇冰粒,唔會溝淡哂。
總括而言,我覺得呢度嘅班戟好食過上次,上次係凍嘅!如果比起幸福班戟,呢度班戟嘅蛋香同空氣感似乎更勝一籌。可惜口味太少,而成份甜品嘅層次感都較單調,好難吸引我下次再排隊幫襯。野飲方面就冇乜特別,性價比低。服務就非常麻麻,因爲無收加一?下次睇吓幾時再有心情食啦,但係其他兩款班戟口味我真係無興趣試。