2022-10-16 822 views
一直都幫襯,但今晚係最後一次幫襯。我哋一行三人特登走入去新蒲崗食米線。入坐後,我哋坐兩張雙人枱中間有一塊透明膠板隔住。由於膠板可以拆落嚟(其他客人枱全部都有拆),我哋為左方便傾計就照樣將膠板拆落嚟。侍應即刻走埋嚟拎返塊膠板上去,隔開我哋張枱。我見其他枱都有將塊板的拆走,同埋我哋都唔過限聚令上限,就好有禮貌咁問侍應一陣係咪會有人搭枱所以唔畀我哋拎落嚟,佢話:「一陣冇人搭枱,不過我哋店舖地方淺窄所以將塊膠板要放喺度。」我同朋友聽到呢個答案,都覺得莫名其妙,仲以為自己聽錯就再問多一次:「但我哋冇過限聚令喎?我哋得三個人咋喎?」另一個侍應又走埋嚟話:「我哋地方淺窄。」我冇理到佢哋,繼續將塊板拆落嚟,因為人哋隔離枱都係坐兩枱人但中間冇塊板隔住。佢哋先話:「你哋要叫小食,我哋先可以將塊板拆落嚟,你哋唔叫小食呢板打唔拆得。」侍應又話老闆娘都喺度,佢哋都話唔到事。當下我哋都覺得好無理,好谷氣。打算叫埋老闆娘嚟理論,費事難為啲侍應。但難得出街食飯都係想開開心心啫,所以最後夾硬吞咗啖氣。我哋食到一半,發覺真係傾唔到計,決定都係屈服,叫咗一個皮蛋小食。皮蛋係酸嘅,我食咗一件已經食唔落去,白白畀咗22蚊買塊板
一直都幫襯,但今晚係最後一次幫襯。
我哋一行三人特登走入去新蒲崗食米線。

入坐後,我哋坐兩張雙人枱中間有一塊透明膠板隔住。
由於膠板可以拆落嚟(其他客人枱全部都有拆),
我哋為左方便傾計就照樣將膠板拆落嚟。
侍應即刻走埋嚟拎返塊膠板上去,隔開我哋張枱。
我見其他枱都有將塊板的拆走,
同埋我哋都唔過限聚令上限,

就好有禮貌咁問侍應一陣係咪會有人搭枱所以唔畀我哋拎落嚟,

我同朋友聽到呢個答案,都覺得莫名其妙,
另一個侍應又走埋嚟話:「我哋地方淺窄。」

侍應又話老闆娘都喺度,佢哋都話唔到事。

但難得出街食飯都係想開開心心啫,所以最後夾硬吞咗啖氣。
我哋食到一半,發覺真係傾唔到計,
決定都係屈服,叫咗一個皮蛋小食。
皮蛋係酸嘅,我食咗一件已經食唔落去,白白畀咗22蚊買塊板拆落黎。

食左呢間店好多年,仲耐過呢間店啲侍應,不過以後都唔會再黎,賺呢種黑心錢。
祝貴店繼續用呢啲膠板賺大錢。
2022-10-16
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)