2021-08-03 437 views
位於逸東酒店內food court,裝修與樓下自助餐差不多,都係行現代工業風路線,光線偏暗但環境乾淨舒適。靚湯廚房店如其名,是一間主打中式燉湯的快餐店,由於見到甚多好評,於是我頗有信心地黎嚐試下。湯有兩種,老火湯同燉湯,店員解釋老火湯無湯料,燉湯原盅連湯料燉,兩者價錢相差接近成$30,但第一次當然要試試燉湯有幾足料。正常燉湯會比老火湯油少少,我早已有心理準備燉湯直接係蒸爐攞出來,很夠熱,個燉盅不算太大,有兩層蓋,再加埋國畫花紋,看起來都幾有feel,亦有附一包鹽,可自行調味打開個盅就嚇一跳,極厚層嘅油浮在湯上,厚油下有2顆姬松茸、1粒未去核的紅棗、2片無論樣貌同口感都好似超市賣嘅罐頭螺片仲要一塊開二嘅螺肉、一大堆極大肥膏連住粗鞋到完全難以咀嚼吞嚥無味瘦肉的排骨、仲有甩左肉嘅幾條乾骨頭和一大片薑。我隔撈左好耐面層嘅油都未去到湯,啲油一定超過2mm!最終去了大部分油、骨頭、大片薑、肥膏、乾柴肉,結果得返唔到半盅湯…此時後悔應該點老火湯…味道方面,藥材味雖好重,但都掩蓋不了來自處理不夠的姬松茸酸味以及排骨不太新鮮的味道。眼見呢間鋪有好多熟客幫襯,大多會叫餸飯連湯,可能佢哋餸菜類比較好?!價錢
正常燉湯會比老火湯油少少,我早已有心理準備

姬松茸螺肉燉排骨湯

眼見呢間鋪有好多熟客幫襯,大多會叫餸飯連湯,可能佢哋餸菜類比較好?!價錢比較化算?!