2023-04-06
今次來到尖沙咀海景餐廳食午餐,落地大玻璃可以食住兼飽覽維港海岸景色🌊適合慶生或者特別節日來🥰。午市套餐有幾款選擇,今次揀咗𝟑 𝐂𝐨𝐮𝐫𝐬𝐞𝐬 (包括𝐒𝐭𝐚𝐫𝐭𝐞𝐫, 𝐌𝐚𝐢𝐧 𝐂𝐨𝐮𝐫𝐬𝐞, 𝐃𝐞𝐬𝐬𝐞𝐫𝐭)$𝟐𝟔𝟖 𝐩𝐞𝐫 𝐩𝐞𝐫𝐬𝐨𝐧。𝐒𝐭𝐚𝐫𝐭𝐞𝐫 前 菜🥗吞拿魚法式尼斯沙律 吞拿魚簡單調味帶出鮮味,口感軟淋,再配合糖心蛋、法國四季豆、蕃茄及煙燻魚,蔬菜都非常新鮮!自帶甜味,味道酸酸may may,十分開胃🤤/🍅普羅旺斯法式薄撻 比較特別的一款!一層層配李子蕃茄、巴馬芝士及火箭沙律🥗撻皮採用酥皮,所以口感十分酥脆,內裏更夾有洋蔥🧅和茄子🍆較甜的調味與番茄、芝士等食材撞埋一齊酸酸甜甜口感,好似寶藏讓你一層層發掘✨。𝐌𝐚𝐢𝐧 𝐂𝐨𝐮𝐫𝐬𝐞 主 菜🦆油封鴨腿 外皮煎得好香脆,豐富油脂口裏爆發💥肉質仍然煮得非常嫩滑,平時甚少食鴨肉都覺得非常正!一旁附上的薯蓉亦不容忽視🥔❗️做得十分出色,調味鹹香鹹香,與鴨腿肉一起吃好夾,放大鴨腿自帶的油脂香👍🏻/🐟香煎三文魚三文魚外皮煎得香脆,肉質保持鮮嫩多汁💦配以椰菜泥、忌廉及咖喱油,令整體口感更加creamy,三文魚愛好者表示這個十分滿意🫶🏻三文魚下面
𝐒𝐭𝐚𝐫𝐭𝐞𝐫 前 菜
🥗吞拿魚法式尼斯沙律
🍅普羅旺斯法式薄撻
𝐌𝐚𝐢𝐧 𝐂𝐨𝐮𝐫𝐬𝐞 主 菜
🦆油封鴨腿
🐟香煎三文魚
三文魚外皮煎得香脆,肉質保持鮮嫩多汁💦配以椰菜泥、忌廉及咖喱油,令整體口感更加creamy,三文魚愛好者表示這個十分滿意🫶🏻三文魚下面更有葡萄乾及松子,有趣的配搭豐富了整個味蕾的體驗✨
𝐃𝐞𝐬𝐬𝐞𝐫𝐭 甜 品
🍎反銬蘋果撻
餐廳必食推介‼️無論肉桂蘋果&撻邊充滿焦香味道剛好不會太甜太膩的感覺,旁邊的酸忌廉是點睛之筆!夾埋一齊食酸酸甜甜,味道十分難忘✨難怪網上評價十分高😂
🍨精選雪糕及雪葩
當日的雪糕有咖啡☕️、朱古力🍫、雲呢拿口味,未知雪糕是否自家製,雪糕及雪葩口感香滑,味道濃郁,高質甜品👍🏻