2022-12-16
終於唔使捱麵包‼️在外國生活多年的我,曾經一日三餐食麵包都覺得好開心😆不過返到嚟香港,確實好難搵到高質麵包店🥲 香港終於有返間極高質的麵包店- Sour Dough‼️除咗有賣酸種麵包,仲有多款以酸種麵包為主的百變三文治‼️喜歡吃麵包的,真要一試🙌🏻🔸蒜蓉包薄片餐前小吃crisp ,用極薄片的sour dough 焗至又香又脆,口感好似薯片❤️蒜蓉味勁出!吃着香口🔸燻牛肉配酸菜三文治作為基礎的酸種麵包果真出色,外皮厚身酥脆,內層質地柔軟濕潤,帶出獨特的酸香味,風味豐富濃厚‼️慢煮的煙燻牛肉以層層疊起,紅嫩又軟腍!再加上德式酸菜正好減輕膩感,配搭完美🔸Ruben & croque monsiour鋪上一層半溶厚芝士,是很傳統的法式風味!餡料是夾火腿和沙律,外層鋪相厚厚的芝士烤至酥脆,仲呈現拉絲狀態❤️真係望到都流口水芝士奶味香濃,融化於麵包中!吃着芝味🔸雲呢拿拿破崙拿破崙蛋糕的酥皮做得又薄又脆,雲呢拿吉士香軟幼細,配合自家製草莓醬,中和了的甜味!份量好足!好大件!🔸栗子蛋白脆又是一個傳統法式甜品‼️面上的栗子蓉口感棉密,栗子的風味香濃!齋食栗子肉又點寡,配搭底下的蛋白餅口感是外面酥脆,內裏如棉花糖的綿
🔸蒜蓉包薄片
🔸燻牛肉配酸菜三文治
🔸Ruben & croque monsiour
芝士奶味香濃,融化於麵包中!吃着芝味
🔸雲呢拿拿破崙
份量好足!好大件!
🔸栗子蛋白脆
又是一個傳統法式甜品‼️面上的栗子蓉口感棉密,栗子的風味香濃!齋食栗子肉又點寡,配搭底下的蛋白餅口感是外面酥脆,內裏如棉花糖的綿密口感,甜度亦比平常的蛋白餅低,符合返香港人口味!好有驚喜
🔸cocktail & house white
唔好以為呢度淨係食包!提供雞尾酒和紅白酒㗎!食完麵包嘆杯酒,真係人生一大樂事
House white and red 到時法國酒為主!selection 唔錯👍🏻