2024-01-02 2209 views
前排唔小心激嬲咗女朋友,唯有請佢食返餐好嘅,氹吓佢啦!知道佢鍾意食高級日本和牛,就上OpenRice搵到呢一間位於灣仔嘅「本延鍋物」。餐廳舖面唔算好大,但係台與台之間都唔會太迫,店員服務殷勤。當晚係平日夜晚,餐廳做緊$328起嘅晚餐套餐,包湯底、190克肉、前菜、野菜拼盤,同埋飯。前菜係幾開胃嘅蟹柳蔬菜沙律,酸酸甜甜甜。雖然呢度主打高級日本和牛,但都有豚肉可以選。但既然要氹女朋友,梗係幫佢要叫個最貴嘅「A5黑毛和牛肉眼」($608)啦!啲和牛肉眼見油脂分布好靚,顏色一睇就知道好新鮮!為食嘅女朋友有得食呢啲靚牛就已經即刻開心返,一開始仲話罰我無得試😅不過當然都係做個樣啦,之後就親手將啲牛肉淥熟,再沾上日本蛋漿餵我😍果然A5和牛一啲都唔會韌,牛味十足,入口即溶!既然女朋友食A5和牛,我就決定試下次一級嘅A4和牛。雖然話係次一級,但呢個「極上A4黑毛和牛」($458)都仲係好高級嘅牛肉!由於同上述A5肉眼係唔同部位,所以肉嘅口感都唔同:呢款牛嘅肉質鮮嫩多汁,非常好味!套餐包嘅蔬菜好新鮮,啲靚牛肉配埋日本烏冬一齊食非常正!
餐廳舖面唔算好大,但係台與台之間都唔會太迫,店員服務殷勤。

前菜係幾開胃嘅蟹柳蔬菜沙律,酸酸甜甜甜。

套餐包嘅蔬菜好新鮮,啲靚牛肉配埋日本烏冬一齊食非常正!
  • 極上黑毛和牛A4
  • 黑毛和牛肉眼A5