前排同事介紹咗一間喺旺角嘅樓上文青cafe,話嘢食好食之餘仲好啱打卡🤭,身為偽文青嘅我,當然要去試一試佢🤔 cafe嘅位置係喺一啲完全唔起眼嘅唐樓上面,要行一條又窄又唔太乾淨嘅樓梯,好彩係2樓咋😵‍💫 不過估唔到佢嘅嘢食真係比到好大驚喜我😍呢個意粉係openrice上面都幾多人推薦,於是都嗌咗份,估唔到上到嚟都幾大份🤪 軟殼蟹以呢個價錢來講都算有返咁上下份量,意粉以石鍋裝住,幾特別🤓 雖然佢話係辣嘅意粉,但其實食落唔算好辣,反而係辣得黎帶甜味,意粉夠爽夠彈牙😋 軟殼蟹都炸得幾脆,而且夠厚肉,相當唔錯😳我哋嗌左兩個小食,一個係香辣芝士雞塊,估唔到佢插住把刀咁上菜,咁有新意第一次見😆 雞塊有三大舊,每舊都沾上邪惡嘅芝士醬😍 另外側邊仲有少少蜜糖芥末醬,仲加左唔少七味粉,輕微嘅辣味可以中和左芝士嘅肥膩感。而雞塊都唔錯,炸得外脆內軟,但就唔算勁juicy,加埋啲醬啱啱好!呢個避風塘薯條都係人氣菜式之一,我哋都嗌咗份黎試吓😳 一上到黎又係勁大份,薯條係用個韓式煲仔上,滿到不得了😋 薯條炸到好脆,每條都幾乎咬到薯肉,係我十分鍾意嘅薯條質感💁🏻‍♀️ 食落辣辣哋之餘,仲帶有蒜香味,好似用個鑊炒出嚟咁惹

蒜香辣椒蜆肉意大利粉配軟殼蟹

黃金芝士香辣雞塊

避風塘薯條
呢個避風塘薯條都係人氣菜式之一,我哋都嗌咗份黎試吓😳 一上到黎又係勁大份,薯條係用個韓式煲仔上,滿到不得了😋 薯條炸到好脆,每條都幾乎咬到薯肉,係我十分鍾意嘅薯條質感💁🏻‍♀️ 食落辣辣哋之餘,仲帶有蒜香味,好似用個鑊炒出嚟咁惹味,呢個薯條真係食到停唔到口,好高質👍🏻

雙重抹茶雪糕拿鐵
另外加$48配一杯嘢飲、一碗湯再加一個甜品,我哋嗌左抹茶雪糕拿鐵,特飲加多$15。佢杯野飲都幾啱打卡,大大球抹茶雪糕再加勁多cream喺面😆 飲落抹茶味都幾濃,一杯嘢飲又飲得又食得,$15黎講算好抵🤣

迷你櫻花蝦濃湯
個湯係迷你版,份量我覺得剛好,唔會飲完太飽食唔落主菜,佢係用櫻花蝦熬製而成,都幾真材實料,真係食到攪碎左嘅蝦殼,飲落幾有鮮味,而且櫻花蝦湯真係幾特別,第一次飲😛

抹茶日式芝士蛋糕
甜品係日式cheese cake,味道係隨機嘅,店員送上抹茶味,正,完全係我嘅口味😬 食落質地幼滑,不過今次個抹茶味就唔算太濃,反而係奶味重少少,如果佢個茶味濃啲就perfect啦🤓

總括而言,呢間樓上cafe真係幾推薦☺️ 環境比較文青,而食物造型同配搭都幾特別,最重要係大份得黎又真係幾好味🤤 原本行樓梯上到去都幾不滿,但最後竟然被佢嘅嘢食改變咗,今次真係一大驚喜呀🥰
蒜香辣椒蜆肉意大利粉配軟殼蟹
黃金芝士香辣雞塊