2023-03-24
今日出開嚟北角逛下,夜晚見呢間小店舖頭播音樂pick choice好正,地方唔大但環境好Chill,就入黎試試~ 以為擺滿咁多靚酒就無咩好食,點知非常有驚喜喎🤩原來老闆做咗廚好多年,中、西、日、法、泰等菜式佢通通識煮(而且好食!)👍🏻唔好畀佢門面呃到,老闆有個心願係想西餐都可以做到平民化,價錢仲非常公道添😮😮!由於老闆都好freestyle, 勁好傾,又好易話為😂今晚就試下西餐Omakase,即係返咗咩靚貨就煮咩食😆完全係食隱藏menu,好刺激啊!小食:💙藍芝士餅乾上碟已經見到大大嚿😮而且一食就知靚料😳芝士發酵得好好,花紋超靚,配埋馬利餅層次再提升左😋白酒Chateau Mukhrani:老闆推介咗佢最愛嘅白酒款式俾我地配芝士食,又幾易入口喎。明明$45杯😂行開行埋傾下講下又幫我哋斟酒,話唔收錢冇所謂,大家Enjoy就好,Nice到爆😚香煎牛扒($148)大大份牛扒,配上香草黑椒鹽同芥末醬。簡單煎法,突顯牛扒本身嘅高質素👍🏻薄荷醬羊架配蜜糖紫薯(半份)($208) 呢個相對價錢高啲,因為來貨成本都高啲,但絕對有驚喜😍我本身唔係好食羊,但呢個羊架除咗一啲都唔羶之外,仲非常之嫩滑😳👍🏻醮
小食:💙藍芝士餅乾
白酒Chateau Mukhrani:
香煎牛扒($148)
薄荷醬羊架配蜜糖紫薯(半份)($208)
呢個相對價錢高啲,因為來貨成本都高啲,但絕對有驚喜😍我本身唔係好食羊,但呢個羊架除咗一啲都唔羶之外,仲非常之嫩滑😳👍🏻醮埋薄荷醬提升肉既鮮味。仲有非常軟糯嘅紫薯,大推❤️
番茄蟹肉意粉($88)
👍🏻👍🏻👍🏻唔好睇佢簡簡單單,又係一好食推介
用返番茄本身最原始嘅鮮甜味道,唔需要加咩茄膏茄汁調味。蟹肉&洋蔥份量充足,增加口感。醬汁掛身,意粉保持到煙韌度,分量好多就算好飽😤都要清盤食曬佢
小食:蜜糖炸雞翼($78)
單骨雞翼外皮沾滿蜜糖😆用黎送酒,一口接一口
後記:
超好人老闆忍唔住又私心推介😂😂😂有兩款好特別嘅酒,一款火箭菜,一款蘑菇味。 我哋試左兩啖,真係好香菇味、好順滑喎!不過開始醉醉地,都係食下野,傾下偈,聽下音樂😝下次再戰鬥過~
今時今日要搵高質素嘅西餐唔難,但要又靚料又好食又平嘅💖,呢間真係大推。 雖然餐廳位置人流唔旺,老闆都花盡心思upgrade舖頭,希望成為客人夜晚的Chill Club聚腳點 (😂聽佢講好似想整埋karaoke點唱機)。老闆對煮食同用料嘅執,佢嘅大方同隨心,真係好值得更加多人嚟幫襯支持👍🏻💪🏻💪🏻