2016-02-21
Irassyaimase~ 一入門口,即使你冇打算望店員既面貌,但一句熟悉既日文從所有店員口中連珠炮發傳入耳仔,呢一聲已經係賣點──由日本引入既禮貌,彷彿真係好似去左日本本土拉麵店咁。自己落單,或者就係呢間拉麵店另一特色,不論麵既粗幼、硬度定係配料,都可以自己控制 隔左陣,一碗全黑連碟既拉麵就到啦!!!名符其實既黑熊拉麵,真係黑過密豆。呢到既拉麵唔似市面某d拉麵店,好黃好重鹼水。食起黎其實都唔係好重口味,或者係我自己鍾意食蒜野,所以覺得呢個湯底唔夠重味。簡單黎講可以用出前一丁個黑蒜味作比喻,但當然口感一定唔會覺得好重油味或者油膩,而且味道好自然。拉麵出名唔單止係佢個湯底,溫泉蛋一樣重要,可惜黑熊拉麵係唔包,要自行追加。講真,呢到隻溫泉蛋真係冇得輸:佢個蛋黃真係介乎差d凝固,又係想流出黎之間。佢點止咁簡單,講到明秘制,味道上實有分別。由最出最接近蛋殼既蛋白,至到最貼近蛋黃既蛋白,都充滿咸咸地既醬油味,食完真係有衝動叫多幾隻。