2018-10-29
前幾日同舊同事聚會,因為好耐冇見,所以我地決定去一樂食放題慢慢傾。ˊ入到去,就見到放滿甜品同飲品嘅櫃,同埋半自助餐式嘅夾食物區。入面都幾安靜,而且座位都坐得幾舒服。先嚟ㄧ碟鹽花燒鯖花魚, 魚身燒得金黃色, 香脆可口, 但又保持住魚肉嘅油香味, 加埋檸檬汁, 絕配。再嚟ㄧ煲海鮮粥, 粥底綿綿的, 唔會太稀和太鹹, 粥𥚃有蜆肉, 蟹, 蝦和鮮菇等食材, 難怪這麽好味。ㄧ碗碗烏冬任由你隨便拿去吃, 只需加上熱湯便可。牛腩煲份量細細的, 牛腩及蘿蔔都炆得好淋, 真係無乜放題嘅地方有得食。作為揚物同榴蓮愛好者,我哋叫咗榴蓮計時炸彈。用刀切開一半,香氣撲鼻,令我食指大動。我即刻大口咁食,炸得鬆脆可口的外皮加上甜美的榴蓮蓉,實在好好食啊!好味停不了,再來個炸鮮奶。金黃色外皮炸得酥脆,鮮奶仍然保持香滑,吾係好多地方吃到㗎。 最後當然要食返個甜品先算完美啦!甜品做得夠精致,吾會太甜,一啖一口,可以多試幾款。一樂嘅食物俱全,實在系一間適合同一大班人一齊食放題嘅好地方。有朋友最愛生蠔,下次一定要帶佢到一樂食個痛快!
ˊ
ㄧ碗碗烏冬任由你隨便拿去吃, 只需加上熱湯便可。