2023-03-27 1092 views
係尖沙咀返工,食飯係一個挑戰,除咗要同尖沙咀人競爭外,亦要同遊客競爭,因為尖沙咀真係一個核心中的核心,所以要搵一個舒適既地方食飯一啲都唔容易!上次lunch time 同同事試咗一間好嘢,樓上餐廳,見佢dinner 都唔錯,所以決定同朋友黎試一試佢既fine dining! 廣東道的樓上店,地點方便,環境好有情調有6 道及9 道菜可以選,餐廳定期會轉menu,按季節而選用不同食材。今次我地選擇6 道菜。餐前小吃:🥢自家制麵包一開始送上自家制麵包,包括芝士薄脆片、法式軟麵包及香草蕃茄包,配上自家制杏脯牛油,牛油入邊有杏脯粒,牛油香配上麵包,好味;而薄脆好香芝士味,食唔停口😋🥢 自家制薯片配蝦膠餐廳自家制薯片夾住大蝦,面頭有三文魚籽及鱘魚子醬,蝦肉爽口彈牙,配上三文魚籽及鱘魚子醬好有不同的口感。🥢波爾多牛肉他他/法國鵪鶉蛋/黑松露牛肉他他舖滿鮮味的黑魚子,中間有法國鵪鶉蛋及金箔,側邊再有黑松露,成道菜再更加貴氣。鵪鶉蛋撈埋牛肉他他更加滑,配上黑松露,香氣撲鼻。🥢脆炸天使阿根廷紅蝦/椰菜花忌廉將天使麵捲住紅蝦炸,外觀靚又有內涵,天使麵香脆,紅蝦新鮮彈牙,配香濃椰菜花忌廉,面頭放上巴馬臣芝士,
廣東道的樓上店,地點方便,環境好有情調

餐前小吃:
🥢自家制麵包

🥢 自家制薯片配蝦膠

🥢波爾多牛肉他他/法國鵪鶉蛋/黑松露

🥢脆炸天使阿根廷紅蝦/椰菜花忌廉
將天使麵捲住紅蝦炸,外觀靚又有內涵,天使麵香脆,紅蝦新鮮彈牙,配香濃椰菜花忌廉,面頭放上巴馬臣芝士,拌上香草及西子香茅泡沫,好吃😋

🥢蒸龍蝦燒賣/鱘魚子醬/小龍蝦龍蒿泡沫
以龍蝦肉作為餡料做燒賣,係我食過最矜貴的一粒燒賣,味道鮮味彈牙,配上鱘魚子醬,及小龍蝦龍蒿泡沫,令龍蝦味道再突出。

🥢牛肚菌忌廉湯/羊肚菌清湯/黑松露、杏黃菌及黑皮雞樅菌
店員建議我地先飲清湯,嚐一嚐羊肚菌的清甜,之後再將清湯倒入牛肚菌忌廉湯,令忌廉湯更加香濃,可將隨碟的黑松露、杏黃菌及黑皮雞樅菌加入湯中,令湯更加有口感。

🥢香煎油封鴨/布里芝士暖泡沫
鴨胸先以油封然後再煎香,上枱時以蘋果木煙燻,一打開玻璃蓋好有蘋果木香,鴨胸皮微脆,鴨胸肉質軟腍咸香,啖啖肉。

🥢熱情果雪葩
吃過濃味的鴨胸肉,餐廳細心地送上雪葩清一清味蕾,熱情果雪葩清新微酸,拌上紅石榴泡沫,唔錯。

🥢香煎特級西冷/ 芥末籽薯仔卷
西冷煎到五成熟,配以阿根廷青醬及蕃茄碎,減輕油膩感,肉味更突出;伴碟為芥末籽薯仔卷,薯仔切薄加入埋芥末籽捲起,味道特別又清新。

甜品
🥢法式焦糖豆腐燉蛋
燉蛋加入豆腐,有豆香,加入焦糖,食落香甜,大廚再加入粉紅色海棉蛋糕,及海苔楓葉,好IG-able!

🥢法式朱古力配自家制菠蘿汁雪葩棉花糖
這個甜品好靚,超適合打卡,上枱時以乾冰霧煙出場,雪葩棉花糖好特別,看似軟綿綿,但入口就係冰凍的雪葩,仲可以食埋

餐廳環境舒適,食物精緻好味,店員服務周到,好適合靜靜地同朋友一齊食飯。