2024-07-26
上環呢間橄欖綠色餐廳喺永樂街街角可謂相當搶眼!TASTING MENUHK$538 ppALL STARTERS TO SHARE每位都可以食均5款前菜,按好食程度我會咁排:lberico Ham 48 Months 伊比利亞火腿48個月搭配新鮮烘烤迷迭香意大利麵包麵包好軟熟好香,火腿有股悠長嘅榛果肉香Tuna Tartare 金槍魚韃靼金槍魚蓉配檸檬西柚味醂汁,薄脆米片味醂汁酸酸地好開胃,金槍魚蓉軟滑富魚味Burrata Pugliese 布拉塔流心水牛芝士有機小蕃茄,羅勒橄欖油拌狗芽菜沙律,烘烤榛子碎(素)軟滑又冰凍芝士,整體口感多層次Padron Peppers 西班牙甜青椒特級初榨橄欖油炸甜椒(素)青椒味超級香濃,一啲都唔辣,後勁會有少少苦,好過癮!Charcoal Peperonata 炭烤甜椒炭烤甜椒,茄子,乾蔥,棕色鳳尾魚油醋(素)呢個就偏鹹同濕咗啲,食唔太慣><Main 主菜Seafood Fideos (min. 2 guests)海鮮砂鍋西班牙短麵(最少兩位)(每位另加HK$80)西班牙大紅蝦,蕃茄濃汁短麵條,墨魚紅蝦蝦味好突出,吱埋蝦頭嘅汁令味道更
TASTING MENU
HK$538 pp
ALL STARTERS TO SHARE
每位都可以食均5款前菜,按好食程度我會咁排:
搭配新鮮烘烤迷迭香意大利麵包
麵包好軟熟好香,火腿有股悠長嘅榛果肉香
Tuna Tartare 金槍魚韃靼
金槍魚蓉配檸檬西柚味醂汁,薄脆米片
味醂汁酸酸地好開胃,金槍魚蓉軟滑富魚味
Burrata Pugliese 布拉塔流心水牛芝士
有機小蕃茄,羅勒橄欖油拌狗芽菜沙律,烘烤榛子碎(素)
軟滑又冰凍芝士,整體口感多層次
Padron Peppers 西班牙甜青椒
特級初榨橄欖油炸甜椒(素)
青椒味超級香濃,一啲都唔辣,後勁會有少少苦,好過癮!
Charcoal Peperonata 炭烤甜椒
炭烤甜椒,茄子,乾蔥,棕色鳳尾魚油醋(素)
呢個就偏鹹同濕咗啲,食唔太慣><
Main 主菜
海鮮砂鍋西班牙短麵(最少兩位)
(每位另加HK$80)
西班牙大紅蝦,蕃茄濃汁短麵條,墨魚
紅蝦蝦味好突出,吱埋蝦頭嘅汁令味道更昇華!濃汁短麵嘅顏色超深色,開頭驚好鹹但食落又岩岩好,墨魚粒好稔好彈牙!
其他唔使加錢嘅主菜仲有黑松露意大利細麵同炭烤豬肋骨~
甜點
Tarte Tatin 塔丁蘋果塔(每位另加 HK$20)
蘋果塔,焦糖奶油,雲尼拿雪糕
由一層層酸甜蘋果片堆疊成,再淋上焦糖醬,餅底超薄同脆!伴碟焦糖奶油打得好輕身,一啲都唔膩,雲尼拿雪糕好香濃,配蘋果塔超夾
Tiramisu 提拉米蘇
咖啡浸手指餅,馬斯卡彭芝士,Valrhona可可粉
都好香滑,不過係偏甜,酒味不重的