2022-09-13
📍啲人都話大埔多嘢食,今次嚟到大埔墟梗係要搵好嘢食!好耐都冇去過日本呀,唔知大家會唔會思鄉呢?一鳴成間舖頭主要嘅建築素材都係木,望落就好日本feel,好似橫町窄巷嘅一間居酒屋咁。🔻入到去成個舖頭都係細細間,窄長型,一行窄木臺沿着廚房延伸,好似日本當地拉麵店,中間area有幾張四人枱,位置唔算多。所以去到食飯時間七點幾都幾多人喺出面等,不過我哋六點幾就到所以都唔使太點等位。🔻見到啲嘢食都唔算貴,一碗拉麵差唔多$80,加其他小食都係幾十蚊落枱,拍拖放工同人哋食嘢,喺呢度都唔錯,低消費得來,氣氛又靜靜地,好啱當去轉旅行,放鬆一下心情🌼🔻豬骨濃湯拉麵($78)好似點車仔麵咁,有得揀面嘅曲直、硬度,要唔要蔥同埋要豬軟骨/叉燒,都幾客製化,小店嘅做法同大型商鋪果然唔太一樣,盡量還原番原汁原味。唔駛等好耐就上枱,由於我同個朋友都鍾意經典豬骨味拉麵,所以大家都掂左一模一樣嘅,不過有驚喜!湯好濃稠,唔係味精嗰種濃,而食到一啲豬骨嘅鮮味。加上曲面更加能夠掛湯,唔係出邊湯同面分離嘅感覺。加上佢比豬軟骨都俾咗好大舊,足足有1/3個碗❤️佢炆得好淋,啲軟骨入口即化,非常滿足,加上湯汁加持,用到好似jam住個口咁。
🔻
🔻豬骨濃湯拉麵($78)
不過都唔需要驚太濟,餐廳提供啲冰檸檬水,可以解一解濟。蛋亦都係半熟,蛋黃同湯相得益彰,完全係流心。
🔻
我哋兩個人最後夾埋加埋加一都$200唔使,晚市來講都算係經濟之選👍🏻👍🏻👍🏻