2022-06-09 130 views
偶然之下,有個馬來西亞客人介紹黎呢間餐廳食,我見有open rice pay,欣然前往,餐牌及裝潢有少少近排港式茶餐廳味道。我同友人都點了叻沙,見到阿參叻沙,忍唔住要試一試。原來,呢間叻沙隱藏了一種味道。重點推薦|亞參叻沙^佢湯底第一次飲會覺得怪,好似溝左一啲魚露,再飲會覺得類似沙丁魚噶罐頭,其實,正常黎講,多數用甘文魚馬較魚而熬製的特製有酸味的濃湯,濃湯裡面有薑花、洋蔥、叻沙葉等,其實。「Asam/亞參」在馬來文中代表「酸」,佢哋就係亞參叻沙酸味的主要來源。湯麵見到有魚肉已經撕成碎細狀,放置在碗內,會再加上已切成絲或碎片的菠蘿片薑花、辣椒等材料,但就未必每個地方會落有蝦膏。呢碗米粉簡直帶我返回檳城的感覺。|泰式奶茶^另外再額外點泰式奶茶,多奶少甜襯托叻沙微辣的味蕾。友人點普通柑桔。|新加坡叻沙^系南洋風味類似娘惹咖喱口感。多數重口味為主,辛辣口感。如果用新加坡叻沙對比阿參叻沙,就好似另外選擇酸辣粉噶感覺,無得比較。😆另外叫了小食椒鹽豆腐以及叁巴蘿蔔糕。豆腐外脆內嫩,食時候小心熱。蘿蔔糕香軟惹味。兩個人一起用餐分享馬來美食,餐廳性價比高。值得再來。
偶然之下,有個馬來西亞客人介紹黎呢間餐廳食,
我見有open rice pay,

欣然前往,
餐牌及裝潢有少少近排港式茶餐廳味道。

我同友人都點了叻沙,

見到阿參叻沙,忍唔住要試一試。
原來,呢間叻沙隱藏了一種味道。

重點推薦|亞參叻沙^
亞參叻沙

呢碗米粉簡直帶我返回檳城的感覺。

|泰式奶茶^

另外再額外點泰式奶茶,多奶少甜襯托叻沙微辣的味蕾。

友人點普通柑桔。

|新加坡叻沙
新加坡叻沙

^系南洋風味類似娘惹咖喱口感。多數重口味為主,辛辣口感。
😆

椒鹽豆腐

另外叫了小食椒鹽豆腐以及叁巴蘿蔔糕。

豆腐外脆內嫩,食時候小心熱。

叁巴蘿蔔糕
蘿蔔糕香軟惹味。

兩個人一起用餐分享馬來美食,餐廳性價比高。值得再來。

2022-06-09
Waiting Time
1 Minutes (Dine In)
$100 (Dinner)
亞參叻沙
新加坡叻沙