2019-08-16 345 views
有朋友遠方來,想找間潮州打冷食店來解ㄧ下他們鄉愁。上網查看後,在旺角找來這間樓上舖試試。我們訂了檯不用等,侍應很快便安排了我們入座卡位,座位寬闊,可對座詳談真好。環看店內佈置甚有港式風味,令人好有親切感。在牆壁上還看到有個優惠,只要每檯消費$300,店主會送一個滷水拼盤給食客,我們當然有受惠啦!拼盤內有六款食材,包括有墨魚、豬大腸、紅腸、鵝腸、豬耳、芽菜。各款食材都滷得好入味,份量亦不少,這個優惠真不錯。食物方面都好多選擇,首點當然係鹵水鵝片: 鵝片肥瘦適中又入味,滷汁味香,不會只是咸味。煎蠔胳 : 炸得香脆可口,不油膩。蠔仔粥 : 湯底泡熟蠔仔好鮮甜,ㄧ口接ㄧ口,正!潮州凍馬友 : 平時多數食凍烏頭,今次轉下食馬友,味道鮮味,魚油豐富,好快便全條食晒!燒汁炸牛腩 : 外層用薄薄炸漿包裹牛腩炸脆,再配上燒汁食,又唔錯。石鍋啫啫芥蘭 : 上檯時石鍋熱,令香濃的醬汁,發出啫啫聲,再嚐ㄧ口芥蘭,真係惹味非常。雪𥚃紅鮮竹茄子 : 好惹味,鮮竹和茄子都好嫩滑,配飯ㄧ流。總括來説,座位寬敞, 食物質素都不錯,下次一定會再來。

滷水拼盤

食物方面都好多選擇,首點當然係
鹵水鵝片: 鵝片肥瘦適中又入味,滷汁味香,不會只是咸味。
滷水鵝片

煎蠔胳 : 炸得香脆可口,不油膩。
煎蝪蠔胳

蠔仔粥 : 湯底泡熟蠔仔好鮮甜,ㄧ口接ㄧ口,正!
蠔仔粥

潮州凍馬友

燒汁炸牛腩

石鍋啫啫芥蘭

雪𥚃紅鮮竹茄子 : 好惹味,鮮竹和茄子都好嫩滑,配飯ㄧ流。
雪𥚃紅鮮竹茄子

總括來説,座位寬敞, 食物質素都不錯,下次一定會再來。

2019-08-07
$250 (Dinner)
滷水拼盤
滷水鵝片